Grevci Af Örgütü işçileri: “İnsan hakları için taşerona hayır”

04.06.2017 - 23:06
Haberi paylaş

Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye şubesinde yüzyüze ilişki faaliyeti yürüten işçiler, geçtiğimiz hafta içinde iş bıraktı. Grevci işçiler, yönetimin yaptığı açıklamaya yanıt olarak Yoğurtçu Parkı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

1 Haziran’da iş bırakan işçiler, direnişlerini sürdürüyorlar.

Bugün Kadıköy’de gerçekleştirilen basın açıklamasını grevci işçiler adına Sinem Sıla Şensoy okudu.

Açıklama şöyleydi:

Basına ve kamuoyuna,

Uluslararası Af Örgütü’nde, taşeronda çalıştırılan ‘yüzyüzeciler’ olarak 1 Haziran 2017 tarihinde “Taşerona hayır” talebiyle başlattığımız grev 4. gününde devam etmektedir.  Bu süreçte bizi desteklemekte olan insan haklarına duyarlı kamuoyuna teşekkür ederiz. Grevimizin 2. gününde, (02.06.2017) Uluslararası Af Örgütü yetkililerinin yapmış olduğu basın açıklamasına ilişkin görüşlerimizi paylaşmak istiyoruz.

Af Örgütü, yapmış olduğu açıklamada eylemimize saygı duyduğunu ve sendikalı olma hakkımızı desteklediğini beyan etti. Ayrıca kendi sorumluluklarının farkında olduklarını da ifade eden kuruluş, bizlerle hemfikir olduğunu açıkladı. Fakat yine aynı açıklamada birtakım tutarsızlıklar olduğunu belirtmek isteriz. Af Örgütü yetkilileri, ‘yüzyüze’ projesini taşeron eliyle sürdürme gerekçesini  ‘projenin özelliğine’ bağlamaktadır. Aynı zamanda çalışma koşullarının düzeltilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapacaklarını söyleyen Af Örgütü yetkilileri, bir yandan da projenin baştan beri bu şekilde kurgulandığını söyleyerek bu tutarsızlığı derinleştirmektedir.

Proje için belirtilen özelliklerden olan; projenin esnek saatlerde yürütülmesi, çalışanların çoğunluğunun öğrenci olması, yarı zamanlı çalışması gibi durumlardan hiçbiri taşeron uygulamasının gerekçesi olamaz. Ayrıca ‘yüzyüze’ projesinin başlangıcından bu yana taşeron eliyle yürütüldüğü iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. 2011 yılında başlayan projeyi Uluslararası Af Örgütü herhangi bir taşeron şirketle anlaşmadan başlatabilmiş ve yürütebilmiştir. Sonraki dönemlerde taşerona devretmiştir. Af Örgütü’nün belirttiği; insan kaynakları şirketi, ajans, hizmet alımı gibi isimlendirmeler taşeronun dolaylı ifadelerinden ibarettir. Yüzyüze projesinin Af Örgütü’nün diğer şubelerinde de taşeronda yürütülmesi bu durumu meşru kılmadığı gibi mevcut durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne sermektedir. Ayrıca yüzyüze projesinin diğer kuruluşlar tarafından yıllardır bu şekilde sürdürülmesi taşerona karşı mücadelenin aciliyetini göstermektedir.

Yüzyüze projesinin taşeron sistemiyle sürdürülemeyeceği gerçeği ortadadır. Uluslararası Af Örgütü’nden talebimiz yüzyüze projesi de dahil olmak üzere bütün projelerinde taşeron sistemine son vererek çalışanlarının sendikal güvenceleri sağlamak için somut adımlar atmasıdır. İnsan hakları için taşerona hayır!

Uluslararası Af Örgütü yüzyüze çalışanları

Bültene kayıt ol