Kıdem tazminatıma dokunma!

31.05.2017 - 14:52
Haberi paylaş

Hükümet bir süredir göz diktiği kıdem tazminatına ilişkin yeni düzenlemenin yapılacağını açıkladı. Aylardır propagandası fonu kurmaktan vazgeçmiş gözükseler de işçiler için hayati olan bu kazanımı budamakta ısrarlılar.

Patronların haksız-keyfi işten atmasını önlemek ve iş güvenliğini sağlamak için işçi sınıfının yasal hakkı olan kıdem tazminatı hakkındaki yeni tasarının içeriği önümüzdeki günlerde netleşecek.

Sendikaların tepkisi, patronların isteksizliği

Kıdem tazminatı konusunda hazırlıkların detaylı olarak görüşüldüğü ilk bakanlar kurulu toplantısının ardından konuşan hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, 'yeni bir yapıya gerek, mevcut yapı üzerinden düzenleme yapacağız' dedi.

Hükümet çevreleri aylardır Kıdem Tazminatı Fonu adlı yeni bir yapının kurulacağını söylüyordu.

200 bin işçi adına kamu toplu sözleşmelerinde hükümet ile masaya oturan Türk-İş, kıdem tazminatının fona devrilmesine kesinlikle karşı olduğunu söylemişti. Türk-İş gibi diğer sendikalarda bu kazanımın işçilerin kırmızısı olduğunu ve gasp etme girişiminin grev sebebi sayılacağını defalarca dile getirdi.

Patronlar da fon fikrine sıcak bakmadı. Onlar zaten kıdem tazminatını kendisine karşı, eski ya da yeni düzenlemede hiçbir yaptırımla karşılaşmamak, mümkünse hiçbir para vermeden kapının önüne koymaktan yana. Hükümetin işçilerin fonda birikecek parasının kendilerine kredi olarak kullandırılacağı teklifi bile bu durumu değiştirmedi.

Yeni düzenleme nasıl olacak?

Erdoğan başkanlığında toplanan Ak Parti hükümeti "parlak" fon fikrinden vazgeçmiş görünüyor.

Fakat Kurtulmuş yeni düzenlemede ısrarlı olduklarını vurgulayarak üç özellik saydı:

- İşçilerin kazanılmış hakları gerilmeyecek.

- Patronların sırtına yük binmeyecek

- Sürdürülebilir bir sistem olacak.

Kıdem tazminatı işçi işten çıkarılır çıkarılmaz verilmeli. İşçi tarafı patronların kıdem tazminatı ödemekten kaçmasının, keyfi işten çıkarmaların önlenmesini istiyor.

Kıdem tazminatı patronlar için yük değil yükümlüktür

Sürdürülmezlikten kasıt patronların kıdem tazminatı ödemekten kaçması, mevcut yasa, düzenleme, karar ve denetimlerin onların işlemesi.

Önceki fon önerisinde, işçilerin tazminat miktarlarının düşürülerek patronlara kolaylık sağlanacağı ortaya çıkmıştı.

Belli ki patronlara işçinin hakkını ödemesi konusunda baskı yapmayan hükümet, kıdem tazminatı hakkını budayıp, tazminat miktarlarını düşürüp, yeni yasal zorluklar çıkartarak bize bunu dayatacak.

Sigortamız birleşik mücadele

Ne olacağını önümüzdeki günler göreceğiz. Ama kolay olmayacak. Görülen o ki kendileri de milyonlarca emekçiyi karşılarına alan bu işin zorluğunun farkında.

Sendikalar ve örgütlü işçi sınıfı birleştiği, kırmızı çizgisinde ısrar ettiği sürece, kıdem tazminatı hakkı gasp edilemez.

Bültene kayıt ol