İzmir'de Form Koruyucu Ambalaj fabrikasında işçiler greve çıktı

25.05.2017 - 10:44
Haberi paylaş

İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Ayrancılar’da bulunan Form Koruyucu Ambalaj fabrikasında bir süredir devam eden üçüncü dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. 43 işçinin çalıştığı ve Selüloz-İş sendikasının örgütlü olduğu fabrikada dün sabah üretim durdu.

Grevin ilk gününde fabrika bahçesinde yapılan eylemde konuşan Selüloz-İş Genel Başkanı Ergin Alşan, "Fabrikada ortalama maaşlar 1500 lira. Biz 450'şer lira zam istiyoruz. İşverenler 175 liraya kadar çıktı. Ayrıca fazla mesaide yüzde 60 veriliyor. Yüzde yüz talebimiz var. İkramiye olarak da 120 gün talep ediyoruz ancak işveren bu taleplerimize yanıt vermiyor. Biz de bu yüzden greve çıktık. Grev her zaman son tercih ancak ara bir türlü bulunamadı. Fabrikada çalışan 43 işçimizin 40'ı bu sabah itibari ile greve çıktı. 3 işçimiz de yasal zorunluluk nedeniyle fabrikada. Üretim tamamen durmuş durumda” dedi.

Sendikadan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Form Koruyucu Ambalaj San. Ve Tic. Ltd. Şti. işyerinde sendikamız üyesi 43 işçi, bu güne kadar mahkûm edildikleri ucuz işçilik cenderesini kırmakta kararlıdır.

43 işçi grevle işyerindeki ücret uçurumunun ortadan kaldırılmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istemektedir.

43 işçi, işyerindeki ücret adaletsizliğinin sona erdirilmesi için, öncelikle düşük ücretli belli kişilere iyileştirilme yapılmasını, düşük ücretler belirli bir düzeye çekildikten sonra insanca yaşamaya uygun bir seyyanen zam istemektedir.

Türkiye de üst üste yaşanan grev yasaklarıyla düşük ücret işçiler için kadere dönüştürülmüştür.

Sendikamız Selüloz İş ve Form Koruyucu Ambalaj San. Ve Tic. Ltd. Şti. işçileri grev haklarını kullanarak, düşük ücret çemberini kırmakta kararlıdır.
İşveren, işyerinde ücret adaletsizliklerini, düşük ücretleri görmezlikten gelerek çok düşük bir ücret artışı önermiştir.

Toplu pazarlıkla asgari ücretin üzerine çıkılmadığı bir endüstri ilişkileri sistemi içerisinde, toplu pazarlık da, sendika hakkı da grev hakkı da anlamını yitirmektedir.

Bu nedenle, sendikamız ve üyesi işçiler, grev haklarını kullanarak, toplu pazarlığın bir anlamı olduğunu, nimet külfet dengesinin ancak toplu pazarlıkla gerçekleştirilebileceğini, işçilerin düşük ücrete mahkûm olmadıklarını, grev hakkının işverenin uzlaşmaz tavrını kırmak için var olduğunu, düşük ücret kısır döngüsünün kırılabileceğini göstermek için grevi başlatmışlarıdır.

Üyemiz işçilerin başarısı tüm işçilerin başarısı olacaktır. Üretimin insani boyutunu görmek istemeyenlere, işçilerin de insanca yaşama hakları olduğunu göstermek için, emekten yana, adaletten yana, demokrasiden yana tüm güçleri Form Koruyucu Ambalaj San. Ve Tic. Ltd. Şti. işçilerinin başlattığı grevle dayanışmaya çağırıyoruz."

Bültene kayıt ol