İhraçlara inat mücadeleye devam

07.03.2017 - 12:37
Haberi paylaş

Türkiye'nin dört bir yanından KHK'lara karşı dayanışma ve direnme haberleri geliyor. Evrensel'den derlediğimiz ve memleketin farklı yerlerinden gelen haberler şöyle: 

KESK İstanbul Şubeler Platformu, OHAL kararnameleri ile yaşanan ihraçlara karşı Kadıköy ve Bakırköy'deki oturma eylemi devam ediyor. Kadıköy Altıyol'da bir araya gelen KESK üyeleri, "Haksız hukuksuz ihraçlara hayır, işimizi geri istiyoruz" pankartı açtı."Direne direne kazanacağız", "İşimizi geri alacağız", "KHK'lar gidecek biz kalacağız" sloganlarını attı. İhraçların geri çekilmesi için başlatılan imza kampanyası çalışmaları Kadıköy’de de sürdürüldü. Kamu emekçileri eylemleri boyunca, kendi durumlarını anlatıp, imza atma ve dayanışma çağrısında bulunurken emekçilerin çağrılarına kulak verip imza atan çok sayıda yurttaş oldu. 

Eğitim Sen şube kongrelerinde ihraçlara ve kamu emekçilerinin iş güvencesini kaldırma girişimlerine karşı ortak mücadele çağrıları öne çıktı.
Ankara Üniversitesi'ndeki ihraç edilen akademisyenlerin de üyeleri arasında olduğu Eğitim Sen Ankara 5 No’lu (Üniversiteler) Şubesi, 10. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Sendikal faaliyetleri nedeniyle soruşturma ve ihraçlara maruz kalan akademisyenler, sendikalarının bu zor süreci iyi bir dayanışma örneği ile yürüttüğünü vurguladılar. 

Ankara Üniversitesi SBF’de geçekleşen genel kurula ihraç edilen akademisyenler de katıldı. Genel kurul salonuna geçtiğimiz hafta intihar eden Akademisyen Mehmet Fatih Traş’ın fotoğrafı asıldı. 

Akademik özgürlük ihraç ediliyor

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube Başkanı Haydar Karayünlü de konuşmasında son dönem artan şiddete dikkat çekerek AKP’nin gücünü şiddetten alan bir yapıya dönüştüğünü söyledi. Akademik özgürlüklerden yana olanların üniversitelerden ihraç edildiğini belirten Karayünlü, özellikle Ankara Üniversitesinin hedef haline geldiğini söyledi. 

"Sendika en zor sürecin üstesinden geldi"

İhraç edilen akademisyenlerden olan Dr. Cenk Yiğiter de sendikanın kendisinin tanık olduğu en zor süreci yaşadığını belirterek yönetimin hakkını vererek bu sürecin üstesinden geldiğini dile getirdi. Cebeciden başlanacak bir tasfiyenin farkında olduklarını ancak bunu reflekslerine yansıtamadıklarını söyleyen Yiğiter, “Maalesef tasfiyelerin önünü alamadık. 1 Eylül sonrası yeterince kendi varlığımızı gösteremedik. 10 Şubat’ta Cebeci önünde yaşadığımız saldırıyı düşünüyorum. Eğer o saldırı 1 Eylül sonrası olsaydı; belki her şey başka türlü olacaktı” dedi. Yiğiter sendikanın yaşadığı üye kaybına da dikkat çekerek bu dönemi atlattıktan sonra sendikanın iyi bir sınav vermiş olacağını ve bu süreçten güçlenerek çıkacağını söyledi.

"Barıştan çok korkuyorlar"

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinden ihraç edilen akademisyenlerden Dr. Mustafa Kemal Coşkun da yaşanan krizin sadece Türkiye’de değil, dünyada yaşanan bir kriz olduğunu kaydetti. 2008 krizinin etkilerinin devam ettiğini ve sermayenin buna çözüm bulamadığını söyleyen Coşkun, “Büyük olasılıkla ekonomik milliyetçilik diyebileceğim sınırların keskinleştiği, işçi ve emekçileri baskılayan otoriter dönemlerle karşı karşıyayız. (...)“ dedi. 

Ankara Üniversitesi Sıhhiye Kampüsünden Dr. Onur Naci Karahancı ise birlikte mücadelenin yeterince örgütlenemediğini, herkesin uzun bir mücadele süreci var diyerek ve bunun önemli bir parçasının referandumda "Hayır" demek olduğunu belirtti. 

Üniversitelerle dayanışma içinde olmalıyız

İhraç edilen akademisyenlerden Can Irmak Özinanır üye kayıplarına dikkat çekerek ihraçlar sonrası Eğitim Sen’in üstlendiği rolü ve dayanışmanın işyerlerinde yeterince anlatılamadığı kaygısı yaşattığını söyledi. Örgütlülüğü güçlendirmek için eylem planı oluşturulması gerektiğini kaydeden Özinanır, işyeri temsilciliğinin bir kişi olarak değil kolektif bir iş olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan Eğitim Sen kongrelerinde OHAL ve KHK’lara karşı mücadele vurgusu öne çıktı. 

Eğitim Sen Balıkesir Şubesi 10. Genel Kurulunu Öğretmenevi konferans salonunda gerçekleştirdi. Çok sayıda delegenin yanı sıra siyasi parti, dernek ve sendika temsilcilerinin de katıldığı kongrede yeni yönetim ve üst kurul delegeleri belirlendi.

Bartın'da Akyol ve Günsan'a destek

Eğitim Sen Bartın Şube genel kurulu tamamlandı. Genel kurula Son KHK ile meslekten men edilen Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol ve Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan da davetli olarak katıldı. İsmet Akyol, Eğitim Sen Bolu Şubesinin ardından Bartın Şube tarafından davet edildiklerini belirterek, “Genel kurulda neden ihraç edildiğimizi ve ihraç sonrası Çaycuma, Zonguldak ve Türkiye genelinde sürdürülen büyük dayanışmayı anlattık. Bizlerle dayanışma içinde olan Bartın Şube Yürütme Kuruluna, Eğitim Sen üyesi arkadaşlarımıza ve Bartınlı dostlarımıza teşekkür ediyor, yeni seçilen yürütme kuruluna başarılar diliyoruz” dedi. 

 

Bültene kayıt ol