Metal işçileri 26 fabrikada greve gidiyor

26.12.2016 - 22:33
Haberi paylaş

Patron örgütü Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) ile Birleşik Metal-İş arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine alınan grev kararı dün fabrikalara asıldı.

EMİS, daha önceki grev süreçlerinde metal patronlarının örgütü MESS'ten kopan işverenler tarafından kurulmuştu. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri General Elektrik, ABB Elektrik, Schneider Elektrik ve Schneider Enerji’ye bağlı 26 işyerinde çalışan 2 bin 200 işçiyi kapsıyordu.

EMİS’le bu yıl ilk kez oturulan sözleşme görüşmelerinde patronlar Schneider’in Manisa fabrikası için ilk altı ay yüzde 14, Schneider’in diğer fabrikaları için yüzde 12, diğer altı aylar için enflasyon oranında artış teklif edildi. General Elektrik ve ABB için ise ilk altı ay yüzde 6 ve ikinci altı ay için yüzde 5 önerildi. Tüm fabrikalar için sosyal haklara ise yüzde 14.5 teklif edildi. Patronların teklifi işçiler tarafından kabul edilmedi.

Talepleri kabul edilmeyen işçiler, 20 Ocak'ta greve çıkıyor.

Metal işçileri 2015 yılında patronlara kök söktürmüş ve bir dizi fabrikada kazanımlar elde etmişti. Ocak ayında Birleşik Metal-İş'e bağlı işçiler greve çıkmış, ilerleyen aylarda ise Türk Metal'e bağlı birçok fabrikada işçiler hem patronlara hem de Türk Metal'e karşı mücadele etmişti.

Bültene kayıt ol