Bekaert ve Erdemir’de metal işçileri greve gidiyor

23.11.2016 - 13:24
Haberi paylaş

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle iki ayrı fabrikada grev kararı alındı.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda (Erdemir), Türk Metal ve fabrika yönetimi arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmış, arabulucu sürecinde de sonuç alınmamıştı.

4 bin 700 işçinin çalıştığı fabrikada toplu sözleşmede anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı. Türk Metal Sendikası Genel Yönetim Kurulu, Erdemir’de grev kararı aldığını açıkladı.

Basına açıklama yaparak grev kararını duyuran Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan, sürecin masa başında bitirilmesini umut ettiklerini belirterek “üret, kazan, kazandır” anlayışının hayat bulmasını istediklerini söyledi.

Grev ilanı asıldı

İzmit'te kurulu Bekaert fabrikasında Ağustos ayından beri süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde geçtiğimiz günlerde uyuşmazlık zaptı tutulmuştu. Patronun geri adım atmamasına karşı Bekaert işçileri de eylemler yaparak iradelerini göstermişti.

Bu sabah Bekaert işçileri sabah vardiya girişinde grev ilanını astılar. Kalabalık bir şekilde girişte toplanan işçiler 8 Aralık’ta greve çıkacaklarını duyurdular. Grev ilanına Birleşik Metal-İş Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı ve Şube Başkanı Telat Çelik de katıldı.

Grev hakkında konşun Çelik yıllarına kazanımlarını Bekaert patronuna gasp ettirmeyeceklerini vurguladı. İşçilere seslenen Çelik, “Burada müzakeresini yapmış olduğumuz şey sizin evinize götürdüğü çoluk çocuğunuzun boğazından geçen rızık ve nafakadır” diyerek patronun da işçilerin haklarını kabul etmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu nedenle haklarını arayacaklarını vurgulayan Çelik konuşmasına şöyle devam etti: “Bize düşen ve gözüken bu iş yerinde grev uygulamaktır. Arabulucu raporu geldikten sonra pazartesi günü 60 günlük grev süresi çalışmaya başladı. Süreyi uzatmanın, son güne kadar beklemenin Bekaert işçisine bir faydası olmadığını düşünüyoruz. Gözümüzü kararttık. Azdan az, çoktan çok gider. Herkes hesabını ona göre yapacak. İşveren toplu sözleşme kararını gözden geçirecek.”

Grev ilanının hemen ardından işçiler grev eğitimlerine başladı.

(Kızıl Bayrak)

Bültene kayıt ol