Kamuda iş güvencesi için birleşik mücadele

27.10.2016 - 11:19
Haberi paylaş

Hükümetin 657 sayılı kanunda değişiklik yaparak kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmaya yönelik faaliyeti hız kazandı.

Geçtiğimiz hafta sonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bağlı kuruluşu Devlet Personel başkanlığınca, Bursa'da Kamu Personel Sisteminin Değerlendirilmesi Çalıştayı düzenlendi.

Burada bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminde “millete bedel ödeten” kişilerin kamu mensubu olduğundan yola çıkarak, “Türkiye’deki kamu sisteminin 15 Temmuz ile beraber tarihe gömülmesi gerektiğini” belirtti ve memurların iş güvencesini kaldırmaya yönelik planlarına darbe girişimini alet etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise kamudaki iş güvencesi sistemini “devletin ve milletin bekası açısından garantör değerlerden biri” olarak kabul ettiklerini dile getirerek, iş güvencesinin kırmızı çizgileri olduğunu yineledi. Yalçın, Fethullahçıların yargıda, orduda ve emniyet teşkilatında daha çok kadrolaştıklarını belirterek “İş güvencesinin diğer kamu görevlilerine göre esnek olduğu kurumlarda hakimiyeti daha kolay sağladılar” dedi.

Memur-Sen başkanı, iş güvencesini hedef alan bir yaklaşım ya da öneri ortaya konulduğunda, kamu personel sistemine yönelik çalışmalarda paydaşlık değil karşıtlık pozisyonunda olacaklarının altını çizdi.

Kamu hizmetlerine giriş ve yükselme konusunda merkezi sınavın yanına mülakatın eklenmesine de karşı çıkan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, merkezi sınavı elzem olarak gördüklerini, bunun yanı sıra “mülakat yerine kuruma ve alana dair bilgi düzeyini ölçmeye dönük bir yazılı sınav” olabileceğini söyledi.

Hükümet ise geçtiğimiz hafta içinde kamuda görevde yükselme ve unvan değişikliği için sözlü sınav uygulamasını Resmi Gazete’de yayınlatarak yürürlüğe soktu.

Liderliği hükümete yakın olan Memur-Sen konfederasyonunun başkanlığının yaptığı açıklamalar, kamu emekçileri arasında hükümetin uygulamalarına dönük bir hoşnutsuzluk olduğunu gösteriyor. Memurların iş güvencesi için verilecek mücadelede tüm kamu emekçileri sendika konfederasyonları ortak hareket ederse, AKP’ye geri adım attırarak kazanılmış hakların korunması mümkün hâle gelecektir.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol