Birçok kentte emekçiler hukuksuzluğa dur demek için sokağa çıktı

15.10.2016 - 14:36
Haberi paylaş

KESK, on binlerce emekçiye yapılan huksuzluğa dur demek için Ankara’da yapacağı mitingin dün valilik tarafından yasaklanmasını tanımadı. Van, Diyarbakır, İzmir ve İstanbul’dan yola çıkan KESK’li emekçiler, bütün engel ve yasaklara rağmen Ankara’ya ulaştı. Binlerce emekçi kamudaki tasfiyeyi Sakarya Caddesi’nde protesto etti. Birçok kentte de yasak ve baskılara tepki gösterildi.

DİHA'nın haberi şöyleydi:

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) “İşimiz geleceğimiz için direniyoruz” diyerek üç koldan başlatarak Ankara Kolej Meydanı’nda yapmak istediği mitingin Ankara Valiliği tarafından yasaklanmasının ardından, Sakarya Caddesi’nde kitlesel basın açıklaması yapılmak istendi. Ancak polis sabah saatlerinden itibaren Kızılay’dan Kolej’e kadar her yere konuşlandırıldı. Tüm engelleme girişimlerine rağmen KESK’in yürüyüşü başladı.

Ankara’ya 3 koldan yürüyen ve Mithatpaşa Köprüsü kavşağında toplanan emekçiler, Sakarya Caddesine geçerek burada basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK’e bağlı sendikalar ile birçok siyasi parti, gençlik örgütü ve milletvekillerinin destek verdiği basın açıklaması “işimize geleceğimize sahip çıkıyoruz” sloganıyla gerçekleştirilirken, emekçiler sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, OHAL’e hayır demokrasi hemen” ve “Zafer direnen emekçilerin olacak” sloganlarını attı.

Birçok muhalif kesiminden destek alan ve miting havasında geçen basın açıklamasına, Barış İçim Akademisyenler (BAK) ve HDP ile CHP’li vekiller de destek verdi. Açıklama öncesi barış imzacısı olduğu için görevinden uzaklaştırılan Adnan Menderes Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Şükrü Boylu, insani bir görev olarak barış bildirisine imza attıklarını, yükselen savaşın bugün tüm ülkeyi kavurduğu belirtti. Toplumun sorunlarında bağımsız hareket edemeyeceklerini belirten Boylu, işten atılmaları döneminde kendilerine destek veren KESK’e teşekkürler etti. KESK eyleminin demokrasi için önemli olduğuna vurgu yapan Boylu, her tür hak mücadelesinin yanında olacaklarını söyledi.

‘Göreviniz saldırıları önelemek’

Ardından konuşan KESK Eşbaşkanı Şaziye Köse, Türkiye’deki tüm mitinglerin “saldırı olabilir, çok sayıda ihbar var” gerekçesiyle yasaklandığını ve yaptırılmadığını belirterek devletin güvenlik politikasının mitingleri yasaklamak olmadığını, gelen ihbarlar çerçevesindeki tehdidin önlenmesi gerektiğini hatırlattı.

‘Haklarımızla oynamayın’

Köse, iş güvenceleri ve kazanılmış bütün haklarının kanun tanımaz bir keyfiyetçilikle ortadan kaldırıldığını belirterek, KESK olarak her koşulda keyfiyetçilik ve sınır tanımaz hukuksuzluğa karşı mücadele edeceklerini söyledi. Kamudaki diğer konfederasyonları da ortak mücadeleye çağıran Köse “Kazanılmış haklarımızla keyfi bir şekilde oynamayın, buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Darbenin panzehiri radikal demokrasi

“Darbelerin panzeri köklü ve demokratik bir radikalleşmedir. Hükümet saray ve AKP hakiki çağrıya uymak yerine tam tersi doğrultu ile darbeye darbe ile karşılık vermiştir” diyen Köse, OHAL ve KHK’lar ile kamunun ve kamu emekçilerini ihraç ve açığa alınmalarının kıyım düzeyine ulaştığını söyledi. Köse, OHAL’in bir yıla çıkarılacağına ilişkin değerlendirmeleri de “Bu aslında karşı darbe ile totaliter ve kurumsallaşmış bir rejim haline gelmektir” şeklinde eleştirdi.

“Yüz binin üstünde insanın işinden edilmesi ve bunun nerdeyse günlük listelerle yapılması, kokteyl suçlamalar, yeni torba davalar icat edilmesi sendikal eylem ve faaliyetlerimizin suç sayılması, idari kararlarla cezalandırılması” ifadelerini kullanan Köse, tüm bunların darbeyi karartma anlamına geldiğini söyledi.

‘Gerçekleri açıklayın’

Askeri darbe başarılı olsaydı başbakan, cumhurbaşkanı kim olacaktı? Bakanlar kurulu kimlerden oluşacaktı? Belli başlı büyükşehir belediye başkanlıklarına kimler atanacaktı? diye soran Köse, bu bilgilerin hükümette olduğunu bunun derhal açıklanması gerektiğni ifade etti. “Darbe girişimi saray ve hükümet ile ordu kademesinden bazı kesimlerce önceden görülüp manipüle edilmiş midir?” diye soran Köse, hükümete seslenerek gerçeklerin açıklanmasını ve emekçilerin ensesinden düşülmesini istedi.

‘Bu gidişe dur diyoruz’

Ülke tarihinde görülmemiş bir hukuksuzluğun, işlendiğini belirten Köse, “Totaliter ve faşizan yönelişlerin tarihte de örneği görüldüğü gibi ilk kurbanı emek hareketi olmuştur” dedi. Köse sözlerini şöyle sürdürdü: Bu yüzden biz KESK olarak bu gidişe sesli ve eylemli olarak dur diyoruz. Derhal uluslar arası şartlara ve İLO şartlarına geri dönün ve imza attığınız bu sözleşmelere uyun. Hukuksuzluklarınızdan vazgeçin, sendikal eylemlerinden dolayı açığa açınan arkadaşlarımızı idari soruşturma ve kovuşturmalarla açıkta tutamaz ve cezalandıramazsınız. Derhal görevlerine iadelerini gerçekleştirin. Sendikal eylemler haktır, sendikal mücadelenin ayrılmaz parçasıdır. Ne yaparsanız yapın bizi mücadeleden geri adım attıramazsınız.”

Diyarbakır (Amed):

Ankara Valiliği’nin yasağına bir tepki de Amed Emek ve Demokrasi Platformu’ndan geldi. SES Amed Şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan platformun eşsözcüsü Büşra Cizrelioğlu, emekçilere yönelik saldırının tek merkezden yönlendirildiğini söyledi.

Van:

Wan KESK Şubeler Platformu, mitingin yasaklanmasını Feqiyê Teyran Parkı’nda protesto etti. Çok sayıda emekçinin katıldığı eyleme, caddeden geçen yurttaşlar da destek verdi. KESK Wan Dönem Sözcüsü Şükrü Kaçıcı, sendikal faaliyetlerin darbe girişimi sonrası etkisiz kıldırılmaya çalıştığına dikkat çekti.

Bitlis:

Bedlîs’de de (Bitlis) KESK Bedlîs Şubeler platformu, KESK binasında düzenledikleri basın toplantısıyla valiliğin kararını protesto etti. Çok sayıda emekçinin katıldığı toplantıda konuşan KESK Bedlîs Dönem Sözcüsü İsmet Saz, bedeli ne olursa olsun OHAL’in kaldırılması, açığa alınmaların durması ve görevden alınan kamu emekçilerinin görevlerine tekrar iade edilmesi için mücadelelerini sürdürecekleri söyledi.

Urfa:

KESK Riha (Urfa) Şubeler Platformu, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde toplanarak, yasaklama kararını protesto etti. KESK’liler “On binler değil milyonlarız! Korkmuyoruz, susmuyoruz! Emek ve demokrasi mücadelemizden vazgeçmiyoruz!” pankartı açan emekçiler adına konuşan KESK Riha Dönem Sözcüsü Dilek Çakırtaş, “Bilimsel, demokratik, laik ve anadilde eğitim, parasız, ulaşılabilinir, nitelikli kamusal hizmet mücadelemizi daha yükselteceğiz” dedi.

Antep:

KESK Dîlok (Antep) Şubeler Platformu, da Eğitim Sen binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya birçok kamu emekçisinin yanı sıra STK ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri de katıldı. Toplantıda konuşan KESK Dîlok Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez, mitingin yasaklanmasını kınayarak, “Güvenlik gerekçesinin bir inandırıcılığı, karşılığı ve gerçekliği bizim nezdimizde yoktur. Tek gerçeklik ortada bir AKP darbesi vardır ve temel hak ve özgürlüklerin kullanımı yasaklanmıştır” şeklinde konuştu.

Adana:

KESK Adana Şubeler Platformu, KESK mitinginin güvenlik gerekçesiyle yasaklanmasını protesto etmek amacıyla Atatürk Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “OHAL’de işimiz ve geleceğimiz için direniyoruz” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Haber Sen Adana Şube Sekreteri Selman Gül, “Ülkemizde huzurun tesisi için OHAL’e son vermeye. Açığa aldığı işten attığı kamu emekçilerini işlerine iade etmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde de bu daha başlangıç, eylemlerimiz artarak ve değişerek devam edecek diyoruz” dedi.

İskenderun:

KESK öncülüğünde İskenderun’da Eski Bit Pazarı Meydanı’nda bir araya geldi. Eğitim Sen adına açıklama yapan Şube Başkanı Mustafa Ünsal, “İş güvencesi ve sendikalaşma hakkımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Antalya:

KESK Antalya Şubeler Platformu ise, Attalos Heykeli Meydanı’nda yaptığı açıklama yaptı. Eylemde konuşan KESK Dönem sözcüsü Mustafa Ayar, Amed başta olmak üzere bir çok kentte onlarca sendika üyesinin gözaltına alındığını hatırlatarak kamu emekçilerinin performans sistemi ve sözlü sınavlarla da “Kapı kullarına” dönüştürmeyi hedefleyen girişimlere dikkat çekti.

Mersin:

KESK Mersin Şubeler Platformu da, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptığı basın açıklaması ile protesto etti. Açıklamayı yapan KESK Mersin Şubesi Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya, tam bir yıldır AKP hükümetinin tüm etkinlikleri yasakladığını dile getirerek, bedeli ne olursa olsun demokrasi için barış için haklı ve meşru mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. 

Bültene kayıt ol