YÖK önünde eylem: “KHK'lar gitsin, biz kalıyoruz”

22.09.2016 - 15:32
Haberi paylaş

Akademisyenler, KHK ile işten çıkarmalara, ÖYP'li araştırma görevlilerinin güvencesiz 50d maddesine dönüştürülmesine ve açığa almalara karşı Ankara'da YÖK önünde eylem yaptılar.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve Sağlık Emekçileri Sendikası'nın (SES) çağrısı ile yapılan eyleme Ankara, İstanbul, Kocaeli, Eskişehir gibi pek çok şehirden akademisyen katıldı.

"Direne direne kazanacağız", "güvenceli iş, güvenceli gelecek", "KHK'lar gitsin, biz kalıyoruz" ve "yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atılan eyleme öğrenciler de destek verdi.

Akademisyenler adına açıklamayı KHK ile işten çıkarılan Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesi Eşbaşkanı Aysun Gezen okudu.

"Bizler, iş güvencemizi ve savunduğumuz üniversiter değerleri hedef alan bu uygulamalara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Çok iyi biliyoruz ki iş güvencesi olmadan bilimin özgür olması da mümkün değildir" diyen Gezen, şunları hatırlattı:

"İhraç edilenler ve açığa alınanlar görevlerine iade edilene, ÖYP düzenlemesi geri alınana ve herkes için iş güvencesi sağlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Görevi bilgi üretmek ve ürettiği bilgiyi toplumsallaştırmak olan akademisyenlerin içinde yaşadığı toplumun sorunlarına kayıtsız kalması mümkün değildir. Bu sorunların çözümüne dair düşüncelerini kamuoyu ile paylaşma hakları vardır. Bizler bu hakkı savunmaktan geri durmayacağız.

Kamusal finansman, kurumsal özerklik, iş güvencesi, akademik özgürlükler ve üniversite bileşenlerinin yönetim ve denetim mekanizmalarında yer aldığı eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik özyönetim ilkelerine dayanan üniversite mücadelemizi kararlıkla sürdüreceğiz. 

AKP iktidarından aldığı gücü rantçı, eşitsizlikçi, ayrımcı, baskıcı ve yasakçı düzene hizmet etmek için kullanan rektörlere karşı üniversiter değerleri savunmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz.

Emeğe yönelen saldırılar karşısında sermayenin, kapitalist düzenin değil, emeğin safında olmaya devam edeceğiz."

Açıklamada ayrıca, "Bugüne kadar emek, demokrasi ve barış mücadelesi yürüten hiçbir arkadaşımız, iktidarın baskı ve sindirme politikaları karşısında diz çökmemiştir, cübbelerine iktidar iliğinin açılmasına izin vermemiştir. Hesap etmeyi unuttukları bir gerçek vardır! Bu gerçek de bizlerin mücadele azmi ve kararlığıdır. Kime karşı yapılıyor olursa olsun, her türlü haksızlık ve hukuksuzluk karşısında hukuksal ve örgütsel mücadeleden geri durmayacağımız bilinmelidir" denildi.

 

 

Bültene kayıt ol