(Röportaj) Grevdeki Nestle işçileri: “Tek yürek olduk”

30.06.2016 - 09:37
Haberi paylaş

Bursa'da 900 Nestle işçisinin grevi sürüyor.

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Nestle fabrikasında, yılbaşından bu yana devam eden sözleşme görüşmelerinde, taraflar arasında anlaşma sağlanamaması nedeniyle işçiler greve başladı. Nestle'nin çikolata, kahve, hazır çorba ve kahvaltılık gevrek üretiminin yapıldığı Karacabey fabrikası önünde toplanan işçiler eylemlerini karalılıkla sürdürüyor.

Diriliş Postası'ndan Ekrem Özden, geçtiğimiz hafta grevci işçilerle röportaj yaptı.

Grevdeki 14 yıllık Nestle işçisi Meriç Pınarlı; “Bizim buradaki tek sorunumuz maddi değil. Örneğin fabrikadaki üretim alanımız çok sıcak, yeterli havalandırma ya da serinletme sistemi yok, yapılmıyor. İşçilere mobbing uygulanıyor, mesai sisteminde adil davranılmıyor” dedi. 

Kaç yıldır Nestle'de çalışıyorsunuz?
Ben tam 14 yıllık Nestle işçisiyim.

Neden greve başladınız?
Bizim bağlı olduğumuz Tek Gıda-İş Sendikas ile işverenimiz, yılbaşından bu yana defalarca görüşme yaptılar ama tüm bu görüşmelerden herhangi bir sonuç alınmadı. Öyle olunca sendika grev kararı aldı biz de 21 Haziran sabahı itibariyle grevimize başladık.

İşverenden yerine getirilmesini istediğiniz talepleriniz neler?
Öncelikle şunu belirteyim ki bizim buradaki tek sorunumuz maddi değil. Örneğin fabrikadaki üretim alanımız çok sıcak bir ortam, yeterli havalandırma ya da serinletme sistemi yok, yapılmıyor. Öte yandan mobbing uıygulanıyor, mesai sisteminde adil davranılmıyor, fabrikadaki işçilerin yüzde 80'i asgari ücretle çalışıyor. Bunun gibi birçok nedenden dolayı tüm işçi arkadaşlar örgütlendik, birlik olduk ve hiç fire vermeden grevimizi başlattık.

Bu direnişin farkı işçilerin tamamının greve çıkıp Nestle gibi dev bir firmada üretimi tamamen durdurması diyebilir miyiz?
Evet aynen öyle, tek yürek olduk. bir bütün olarak hareket ettik ve işverenin karşısına tek vücut olarak çıktık. Üretimi durduracak kadar gidebileceğimizi düşünmediler.

Buradan bir kazanımla çıkacağınıza inanıyor musunuz?
Tabii ki. Neste; dünya gıda sektörünün liderlerinden, çok büyük bir şirket, ama bize vermiş olduğu ücretlerde bu büyüklüğü göremiyoruz, maaşlarımıza bu yansımıyor. 

Ama biz bu sistemi değiştirebileceğimize inandık ve o yolda da ilerliyoruz. 



Sendika temsilcilerinizin işverenle yaptıkları görüşmeler nasıl gidiyormuş, grevden sonra işverenin yaklaşımında olumlu bir değişiklik hissedildi mi?
Kendilerince tekliflerde bulunuyorlarmış tabii ama bizim istediğimiz rakamlarla ilgisi yok tekliflerinin. Bize 175 lira para veriyorlardı brüt olarak, bunu 240 TL'ye çıkarabileceklerini açıklamışlar ama bizim isteğimiz brüt 600 TL, dolayısıyla bu şartlarda uzlaşmamız mümkün görünmüyor.

Peki işverenin lokavta gitmesi gibi bir durum yaşanır mı?
Sanmıyorum. Biz gerekirse 1 yıl bu mücadeleyi sürdürebilecek durumdayız ama Nestle üretim yapmadan ne kadar devam edebilir?

Nestle'nin, manevi taleplerinizin çözümü konusunda yaklaşımı ne durumdaymış?
Onların da çözümü konusunda bazı çalışmalar yapıldığını, yapılacağını belirtmişler. Bir şeylerin hep çözüleceği söyleniyor ama uygulamaya gelince değişen bir şey yok.

Kamuoyunun greve ilgisi ne durumda?
Telefonla olsun, ziyaretlerle olsun çok farklı kesimlerden destek görüyoruz. Diğer iş yerlerinden işçi arkadaşlarımız da dayanışma için geliyorlar, yanımızda olduklarını belirtiyorlar. Farklı parti, teşkilat ve sendikalardan greve destek mesajları alıyoruz.

Bültene kayıt ol