(Röportaj) Gebze'de direnen AVON işçileri: “Köle gibi çalıştırılıyoruz”

22.06.2016 - 10:07
Haberi paylaş

Gebze'de direnen AVON Kozmetik işçileri, işten atılanların geri alınmasını ve taşerona son verilmesini talep ediyorlar.

Depo, Antrepo, Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı İşçileri Sendikası (DGD-Sen) üyesi çalışanlar, 19 Mayıs günü tazminatsız bir şekilde işten çıkarılarak 23 Mayıs’ta fabrika önünde direnişe başlamıştı.

Avon Kozmetik önünde buluşan işçiler, fabrika önündeki direniş çadırında mücadelelerine devam ediyor.

Diriliş Postası'ndan Ekrem Özden, Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan AVON işçileri ile mülakat yaparak dertlerini dinledi.

Sendikalaştığı için işine son verilen AVON Kozmetik işçisi Akın Gerçek “Çalışan işçilerin hepsinde iş hastalıkları var. 14 saat boyunca ayaktayız, oturmak yasak, kuru maaşa köle gibi çalıştırılıyoruz” dedi.

Röportaj şöyleydi:

En baştan başlayalım. Süreç nasıl gelişti?
19 Mayıs’ta bana bir telefon geldi, “Genel müdürümüz sizinle görüşmek istiyor” dediler, görüşmeye gittim, görüşmede benim işten çıkarıldığımı söylediler ve bir kâğıt imzalatmak istediler. Ben bunu kabul etmedim, kâğıdı da imzalamadım ama yine de çıkardılar.

Neden çıkardılar işten?
Sendikaya üye olduğum için. Asıl sebep bu. Ama işveren bu nedenden dolayı demedi tabi. Sonuç olarak hiçbir sosyal hakkımızı, paramızı, tazminatımızı falan vermeden bizi işten çıkardılar. Öyle olunca biz de direnişe geçmeye karar verdik. 23 Mayıs’ta da direnişe başladık hâlâ da direniyoruz.

İşveren; sendikadan ve işçisinin sendikaya üye olmasından neden bu kadar korkuyor?
Çünkü sendika güçtür. İşçiler sendika sayesinde haklarını daha kolay ve çabuk alabiliyorlar. Patron yandaşı ve işçiyi satan “sarı sendikalar” da var gerçi. Ama bizim sendikamız öyle bir sendika değil, zaten o yüzden DGD-SEN’i seçtik. Kısacası; İşçiler, sendikalı olunca daha da güç kazanırlar, bu yüzden patronlar işçilerinin sendikalı olmasını istemezler.

İşten başka atılanlar da oldu mu?
5 kadın 3 erkek toplam 8 işçi atıldı. Erkeklerden birini tekrar işe aldılar. Kalan işçilerin 6’sına gerekçe gösterdiler, onları İzmit servisini kaldırıyoruz diyerek çıkardılar. Ama 2 kişiye gerekçe gösteremediler.

İşe tekrar alınan arkadaşınıza ne teklif edilmiş?
Ona kendi imkânlarınla gidip-gel denilmiş, belli bir miktar yol parası vermişler. O şekilde mecburen kabul etti.

Hâlâ çalışan işçi arkadaşlarınızdan destek görüyor musunuz?
Çok iyi destek oluyorlar, bizim tekrar işe alınmamız için onlar da içerde örgütleniyorlar. Sayı olarak da çoğunluğu yakalamış durumdayız. Arkadaşlarımız bize içerden tam destek veriyorlar.

İşe dönüş davası açtınız mı?
Evet, dava açıldı. Yasal süreç başladı.

Mahkemeye çıktınız mı hiç?
Yok, henüz çıkmadık. Avukatlarımız ilgileniyor süreçle, en kısa zamanda mahkememiz olur herhalde.

Bu zamana kadar sendikasız mı çalıştınız?
Evet. 5 yıldır AVON işçisiyim, Eylem arkadaşımız 10 yıllık işçi idi. Sendikasız çalıştık hep. Hiçbir sosyal hakkımız olmadan. Yakacak parası, bayram parası yok…

Sendika işçiye bunları mı sağlıyor?
Elbette, sendikalı olmanın çok büyük avantajları var. Sendika işçinin tüm haklarını savunuyor. İkramiyen oluyor… Sana giydirilmiş bir brüt sağlıyor en azından. Öteki türlü sadece kuru maaşa köle gibi çalıştırılıyorsun işte böyle.

“Köle gibi çalışıyoruz” derken, nasıl mesela?
Çalışma saatleri çok yüksekti mesela, sabah 07:45 akşam 22:00 idi. Akşam olunca insanlar ailelerine, çocuklarına hiç zaman ayıramıyorlar, E mesaiye kalmasan fabrika seni çıkartmakla tehdit ediyor, “Çalışmayan varsa kapı orada, gitsin” gibilerinden tehditler savuruyor. Sosyal faaliyetin sıfır oluyor. Biz burada 1 ay mesaiye kaldığımızı hatırlıyoruz. Servisler çıkışta durduruluyor, “mesai var” diyorlar tekrar üretimin başına geçiyorsun. Burası böyle bir yer.

İşçi profili nasıl?
Çalışan işçilerin yüzde 80’i kadın, yüzde 10’u erkek. Hepsinde de iş hastalıkları var. Bel fıtığı var, boyun fıtığı var, bileklerde ağrılar var, varis var, 14 saat boyunca ayaktayız, oturmak yasak. İş çok ağır. Üstelik asgari ücret. Bu haksızlıklara karşı az biraz sesin çıktığı zaman da vardiya amirleri olsun, takım liderleri olsun işçilere psikolojik baskı uyguluyorlar, mobbing yapıyorlar. Böyle bir çalışma ortamı var. Biz de işte bu yüzden sendika içeriye girsin, çalışma ortamımız düzelsin, biraz olsun rahat edelim istiyoruz.

Peki bu taleplerinizi etkili ve yetkili şahıslara ya da kurum kuruluşlara da ilettiniz mi ya da size desteğe gelen bir milletvekili oldu mesela?
Hayır. Milletvekillerinin hiçbiri yanımıza gelmedi. Çünkü şu an seçim yok, oy zamanı değil. Onlar işçiden değil patrondan yanalar. Burası sanayi bölgesi, işçi kesiminin olduğu yer. Bakanlıktan gelen yok, meclis üyelerinden gelen yok. Gelenler sadece işçiler, sendikalar, sendika temsilcileri. Hepsi o.

Basının ilgisi ne durumda?
Sesimizi sosyal medya hesaplarımızda duyurmaya çalışıyoruz, Gebze’nin yerel gazetelerinde 2 defa haber olduk. Her taraftan destek mesajları alıyoruz. Milletvekilleri gelmese de yalnız değiliz.

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde başka fabrikalarda da sizinle aynı sorunlar yaşanıyor mu?
Evet. Örnek olarak Mecaplast’ı örnek verebilirim mesela, orada 1 işçiyi gerekçe göstermeden işten çıkarıyorlar, işçilerin tamamı iş bırakma eylemi yapıp 9 saat üretimi durduruyorlar, gelen vardiya da girmiyor ve bunun üzerine patron çark edip o çıkardığı işçiye geri almak zorunda kalıyor. Bu bir kazanım mesela. Direnerek her şeyi elde edebilirsin. İşçi-emekçi sınıfı dayanışma içerisinde olursa patronlar zaten boyun eğmek zorunda kalır.

AVON’da çalışan tüm işçiler taşeron mu yoksa kadrolu işçiler de var mı?
Herkes taşeron değil, AVON’un kadrolu elemanları da var.

İki grup arasında fark var mı?
Kadrolularla aynı işi yapsak da farklılıklar var. Mesela onlar da ürün taşıyor ben de, onlar da mal kabule giriyor ben de, ama para farkı var, onlar bizden daha çok alıyor. Biz 2. Sınıf insan muamelesi görüyoruz. Mesela o; işi bittiği zaman gidip mola yapabiliyor, dinleniyor, biz dinlemiyoruz, bize hemen başka iş veriyorlar. Bunun nedenini sorduğumuzda da arkadaş; “Ben dinlenirim, ben kadroluyum” diyor. AVON personel kimlik kartını gösteriyor. Böyle bir ortamda çalışıyoruz, çok ayrımcılık var. Biz artık daha fazla ezilmek istemiyoruz.

Son olarak talepleriniz neler?
1) Taşeron uygulaması bitsin
2) İşten atılan işçiler geri alınsın.
3) Tüm işçiler AVON kadrosuna geçirilsin ve o kadrodan maaş alsın.
4) Sendikayla protokol imzalansın.
İlk etapta acilen çözüm bekleyen taleplerimiz bunlar. Haklarımızı kazanana kadar da buradayız ve direnişimizi sürdüreceğiz.

Bültene kayıt ol