İzmir ve Ankara'da emekçiler 1 Mayıs için sokaktaydı

01.05.2016 - 15:48
Haberi paylaş

İzmir ve Ankara'da 1 Mayıs gösterileri yerellerden başladı, ilerleyen saatlerde ise daha önceden belirlenen meydanlarda merkezileşti.

İzmir’de 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen DİSK, KESK, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalar, sivil toplum kuruluşları, öğrenci konfederasyonları, siyasi partiler ve işçiler, sabahın erken saatlerinde, Konak SGK, Cumhuriyet Meydanı ve Alsancak Limanı önünde toplandı. Binlerce işçi, slogan, ıslık ve ellerinde pankartlarla kortejler hâlinde Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Mitingde sendika temsilcileri tarafından yapılan konuşmaların ardından 10 Ekim Ankara Katliamı’nı anlatan bir sinevizyon gösterilerek saygı duruşunda bulunuldu. Sonrasında da Enternasyonal Marşı okundu. Direnişlerden gelen işçilerin konuşmalarından sonra miting İlkay Akkaya konseriyle sona erdi.

İzmir'de KESK kortejinde barış ve iş güvencesi talebi ortaya çıkarken, TBMM başkanının laiklik açıklaması protesto edildi. 1 Mayıs'a katılan Uluslararası Af Örgütü aktivistleri mülteci haklarına vurgu yaptı. Antikapitalistler kampanyası aktivistleri de mitinge barış talebiyle katıldı.

Ankara'da patlamalarda ölenler anıldı

Ankara’da 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs mitingi öncesi geçtiğimiz 6 ay içinde canlı bomba saldırılarının yaşandığı noktaları ziyaret etti. Bu kapsamda Güvenpark, Ethem Sarısülük'ün vurulduğu nokta, Tren Garı ve Merasim Sokak'ta anmalar ve konuşmalar yapıldı.

Daha sonra Cebeci'de toplanan emekçiler, miting için sloganlarla Kolej Meydanı'na yürüdü.

HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Mithat Sancar ve Ayhan Bilgen'in de katıldığı miting 1 Mayıs Marşı'yla başladı. Kürsüden sık sık "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı atıldı.

KESK Şubeler Platformu adına konuşan Fevzi Yılmaz, "Ülkemizde ve dünyada işçi sınıfının ve emekçilerin çalışma koşullarının zorlaştığı, saldırıların arttığı bir günde yeniden alanlardayız" dedi. Yılmaz, Savaş ve soygun politikaları artarken aynı zamanda işçi sınıfı, emekçiler ve tüm ezilenlerin direniş mücadelesinin devam ettiğine dikkat çekti.

Türk Metal'e protesto

Türk-İş adına konuşan Türk Metal Ankara 2 Nolu şube Başkanı Halil İbrahim Alpoğlu, DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş üyeleri tarafından yuhalandı, protesto edildi. DİSK üyesi işçiler Alpoğlu'nun konuşması sırasında kürsüye çıkmak istedi.

Mitingde ortak açıklama Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak okundu.

Bültene kayıt ol