Koç, sınıf egemenliğinden vazgeçer mi?

20.11.2015 - 11:07
Haberi paylaş

Ali Koç'un "kapitalizm karşıtı" açıklamaları çokça tartışılıyor. Sosyalist İşçi yazarlarından Volkan Akyıldırım, sermaye sınıfının egemenliğine son vermek için niçin bir devrimin gerekli olduğunu açıkladı.

Akyıldırım şu ifadeleri kullandı:

"Kapitalizm rekabete dayalı bir sistem. Her bir kapitalist, kârlarını artırmak için diğer kapitalistlerle rekabet ediyor. Tekelci kapitalizmde bu, devletler ve bölgesel kapitalist güçler arasındaki ekonomik-askeri rekabete dönüştü. Rekabete dayanan bu düzen, hayırsever kapitalistlerin projelerine izin vermez.

Küçük bir azınlığın, büyük çoğunluk üzerindeki iktidarının devlet aracıyla sürdürülmesine neden olan sınıf egemenliğinin kendisi, yukarıdan bir değişime izin vermez. Burjuvazi tepeden tırnağa merkezileşmiş, birçok araç ve karmaşık bağ ile iktidarını sürdüren bir sınıftır. Şiddetin bir gelenek olduğu sınıf egemenliğini bozacak her şey etkisiz kılınır.

Sınıf egemenliğine son vermek için devrim gereklidir. Mülksüzleştirenler, kolektif bir şekilde mülksüzleştirildiği vakit adil bir düzenden söz edilebilir."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Bültene kayıt ol