“Kapitalizm ortadan kaldırılmalı” diyen Ali Koç'un işçi düşmanı şirketleri

17.11.2015 - 14:49
Haberi paylaş

G-20 zirvesinde gelir eşitsizliğine vurgu yaparak "Kapitalizmin ortadan kalkması gerekir" diyen Ali Koç'a ait şirketlerde işçiler sömürülüyor, sendikaya üye oldukları için işlerinden atılıyor veya maaşlarını alamıyorlar.

Yarın Haber, Ali Koç'un fabrikalarında direnen işçileri derledi:

Divan işçileri: Sendika değiştirerek Gıda-İş’e geçen 53 Divan Otel işçisi, tazminatları dahi verilmeden işten çıkarıldı. Bu sırada patronları Ali Koç, çıktığı bir toplantıda gelir dağılımındaki adaletsizlikten ve işçilerin düşük ücretlerinden dem vuruyordu.

Ford işçileri: Türk Metal’e karşı ülkedeki Ford fabrikalarında genel bir direnişe girişen Ford işçileri, yine patronları Ali Koç’tan bir dönüş alamamıştı. Sendikalarını değiştirmenin dışında daha iyi ücretle çalışmak istediklerini söyleyen işçilerden bir kesim işinden çıkarıldı.

Türk Traktör işçileri: Koç Holding'e bağlı Türk Traktör fabrikasının kalite kontrol bölümünde çalışan 17 işçi, tazminatsız işten atıldı. İşçiler, fabrikada ifadeleri alınırken telefonlarına el konulduğunu, tuvalete bile güvenlik eşliğinde götürüldüklerini söylediler. Bu fabrikada da işçiler, Ali Koç’un anlatmaktan yorulmadığı “İşçiler iyi para almalı” hikayesinden nasibini alamadı.

LG işçileri: LG fabrikasında da işçiler daha insani koşullarda yaşayabilecekleri bir ücret almak istiyorlardı. Fabrikayı defalarca polis bastı ve işçilere baskılar uygulandı.

Tofaş işçileri: Daha iyi bir ücretle çalışmak isteyen ve sendika değiştirmek isteyen 1500 Otosan işçisi işten çıkarıldı. İşçilerin direnişinde 12 binden fazla işçi iş bırakmıştı.

Arçelik işçileri: Arçelik fabrikasında da 2012’den beri ne zaman sendika değiştirmek ya da daha iyi bir ücret almak istediklerini dile getirseler, işçiler işten çıkarılıyor. Ali Koç kapitalizme karşı destanlar yazarken gerçek hayatta işçiler Koç Holding’in sömürülerine karşı mücadele ediyorlar.

Bültene kayıt ol