Kocaer'de zafer direnen emekçinin oldu!

27.08.2015 - 11:14
Haberi paylaş

İzmir'de Kocaer Haddecilik'in A2 fabrikasında bir işçinin işten atılması üzerine dün işçiler iş bıraktı. İş bırakma üzerine patron işçilerin taleplerini kabul etti ve atılan işçiyi geri almak zorunda kaldı. İşçiler, metal fabrikalarındaki eylemlerin kendilerini cesaretlendirdiğini belirtti.

Aliağa Yeni Foça Yolu üzerinde kurulu olan ve Türkiye'nin en büyük 100 sanayi kuruluşu arasında bulunan Kocaer Haddecilik'te patronun bir işçiyi işten atması üzerine, dün işçilerin büyük bir kısmı iş bıraktı.  

Kocaer Haddecilik'in A2 olarak adlandırılan fabrikasında geçtiğimiz hafta işçiler, sınırsız olan çay haklarının günde iki defayla sınırlandırılmak istenmesi üzerine iki saat iş durdurmuş ve patron temsilcileri ile yapılan görüşmelerin ardından sınırsız çay haklarını geri almıştı.

Fabrika yöneticileri dün, işçilerin iş bırakma eylemini örgütlediğini düşündüğü Yücel Memiş isimli bir işçiyi işten çıkardı. Bunun üzerine A2'de sabah vardiyasında işçiler bıraktı. İş bırakan işçilerin iki talebi vardı: İşten atılan arkadaşlarının işe geri alınması ve bölüm şefinin fabrikadan uzaklaştırılması. İşçiler, patron temsilcilerine taleplerini iletti ve şirket yöneticileri 4'e kadar izin verilmesini istedi. 4'te kararını açıklayan şirket yöneticileri, bölüm şefinin fabrikadan uzaklaştırılmasını kabul ettiklerini ancak işten atılan işçinin geri alınmayacağını söyledi.

İş bırakma yayıldı

İşçiler, taleplerinin tamamının kabul edilmemesi üzerine geri adım atmadı. Şirket temsilcilerinin bu kararının fabrikada duyulması üzerine iş bırakma eylemi yayıldı. A2'nin 4-12 vardiyası da iş bıraktı. İş bırakan işçiler de evlerine dönmeyerek fabrika önünde bekleyişe geçti. Fabrikanın yarısında iş durmuş oldu. İşçiler, tekrardan patron temsilcileri görüştü ve patron işten atılan işçiyi işe geri almak zorunda kaldı. Atılan işçi işe geri alınmasa idi, iş bırakma A1 fabrikasına da yayılacaktı.

"Metal eylemleri güç verdi"

Sonucu değerlendiren bir işçi temsilcisi, metal eylemlerinin kendilerini cesaretlendirdiğini belirterek "Patron, işten atılan arkadaşımız işe geri alınmadan iş başı yapmayacağıza dair kararlığı görünce geri adım atmak zorunda kaldı. Şimdi önümüzde fabrikadaki çalışma şartlarımıza dair sorunların çözümü var" dedi.

(Evrensel)

Bültene kayıt ol