Üretimi durduran kazanıyor: Hema işçisi protokolün uygulanmasını sağladı!

05.08.2015 - 12:11
Haberi paylaş

Hema'da daha önce iş bırakarak kazandıkları hakların yer aldığı protokolün uygulanmasını isteyen işçiler, dün bir kez daha iş bıraktı. Patron işçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.

Hattat Holding’e bağlı Hema AŞ’de patron, geçtiğimiz ay yapılan fiili grevin ardından aylardır vermediği iki asgari ücret hakkını, bir kez daha yerine getirmedi. Gasbedilen ücretlerin yanı sıra Hema patronun yeraltında çalışan 147 işçinin yerlerini değiştirmek istemesi, işçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

Patronun geçen ay imzalanan protokole uymasını isteyen işçiler, dün bir kez daha üretimi durdurarak eyleme başladı.

Tabandan gelen basınç, GMİS'i harekete geçirdi

Konuyla ilgili açıklama yapan GMİS Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya işçilerin yer üstüne alınmak istendiklerini ve zorla kağıt imzalatılmaya çalışıldığını söyledi. Kaya, basına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Maaşlarını çekmek bankamatiklerin önünde toplanan işçiler çift maaş ve geriye dönük 11 aylık tek maaşla birlikte üç maaş çekme hayali kurarken hesaplarına tek asgari ücret yattığını gördüklerinde hayal kırıklığına uğradı. Yapılan anlaşma gereği çift maaş ve geriye dönük kazanımlar ödenecekti. Ayrıca işçiler için herhangi bir yer değişikliği söz konusu olmayacaktı. Ancak bu gün işveren işçilere yazı çıkartarak yer altından yer üstüne kendi rızalarıyla çıkmalarını istiyor. Yer üstüne çıkartırsa çift asgari ücretten kurtulacaklar. Şirket bizlere kanunen vermesi gereken çift asgari ücreti vermeyerek kusurlu duruma düştü."

Şirket geri adım attı

İşçileri eylemleri sonucunda geri adım atan şirket, ilerleyen saatlerde bu ay gasbedilen ücretleri ödedi. Ancak işçiler, şirketin verdiği kırıntıya karşın işyerindeki baskıların durması ve geçtiğimiz aylarda gasp edilen ücretlerin ödenmesi için eyleme devam etti.

Kandilli'de ise bazı işçilerin hesaplarına ücretlerin yatırılmadığı bilgisi verildi. Kandilli'de çalışan işçilerin daha önce de bayram ikramiyeleri eksik yatırılmıştı.

Daha sonra sendikanın kararıyla eylem bitirildi.

(Kızıl Bayrak)

Bültene kayıt ol