Çözüm süreci: Taslak metindeki 10 madde

26.02.2015 - 10:33
Haberi paylaş

CNN Türk'te yayınlanan "Tarafsız Bölge"de Ahmet Hakan'ın sorularını cevaplayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümet ile İmralı arasındaki taslak metindeki 10 maddeyi açıkladı.

Demirtaş, çözüm süreciyle ilgili şunları söyledi:

"Çözüm sürecinin yürütücülerinin sözlerini daha çok dikkate almamız lazım. Böylesi bir ortam oluşturulabilirse biz tabiki bunu destekleriz. Kapalı kapılar ardında iş yapıyoruz algısı oluşturmanın anlamı yok. Son 1 ayda çözüm sürecinde neler yaşandığını anlatmak istiyorum. Bir taslak metin üzerinde anlaşılmıştı, ama hükümet bu metni değiştirmek istedi ve bu metni açıklayalım dedi. Hükümet, Öcalan PKK 'ya silah bırakma çağrısında bulunuyor diyecekti. Biz de bunun doğru olmadığını açıkladık. Hükümet ve HDP temel 10 maddeyi müzakere etmek üzere anlaştık diyeceğiz. Hükümet mensupları, daha bu temel 10 maddeden söz etmiyor. Hükümet, Öcalan silah bırakma çağrısı yapsın diyor başka da bir şey demiyor.

Ortada bir hile var hissiyatıyla muhataplar bu çağrıya yaklaşmasın. Çağrı daha yapılmadan Kandil sert açıklamalar yaptı. İlkelerde uzlaşılacak ve bize çağrı yapılacaktı. HDP, Kandil, Öcalan arasında bir kopukluk yok. Düşünceleri manipule ederek görüşmeleri yürütmüyoruz. HDP ucuz senaryolar peşinde değil.
10 maddelik plan, özgün kimliğe değil, köklü demokratikleşmeye yönelik bir eylemdir. Heyet, her gidişinde müzakerelerin bu boyutunu anlatmaya çalıştı. Barış geliyor, demokrasi geliyor, ikisi birlikte geliyor hissiyatı çözüm sürecine olan güveni artırır. Silah bırakmaya endekslerseniz seçim öncesi, bu doğru bir yöntem olmuyor. PKK'nın silah bırakmam demiyor, bırakmaya hazırım diyor, siz de müzakare sürecinin gereğini yapın diyor. Hükümet ise Öcalan silah bırak çağrısı yaptı, bu çağrı HDP'nin elinde diyor. Hükümetin bizi zan altında bırakan, sanki Abdullah Öcalan çağrı yapmış da, PKK'nın dağdan inmesini HDP engellemiş gibi davranılması doğru değil."

Taslaktaki 10 madde

1 — Demokratik siyasetinin içeriği tartışılmalı
2 — Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarını tartışmalıyız
3 — Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri
4 — Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına ilişkin başlıklar
5 — Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları
6 — Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı
7 — Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal güvenceleri neler olabilir?
8 — Kimlik tanımı, kavramına ilişkin eşit mekanizmaların geliştirilmesi
9 — Demokratik cumhuriyet, ortak vatan, milletin demokratik ölçülerle tanımlanması
10 — Bütün bu demokratik hamleleri içselleştirmeye yarayan yeni anayasa

Bültene kayıt ol