Yerli-milli istikrarsızlık ve kriz

22.06.2018 - 10:39
Haberi paylaş

Erdoğan'ın baskın seçim tarihini açıkladığı 18 Nisan'dan bu yana dolar ve euro TL karşısında yükselirken borsa düştü.

18 Nisan'dan bu yana bakıldığında Borsa İstanbul yüzde 15.2 düştü. Dolar bu dönemde Türk Lirası karşısında yüzde 17.8, euro ise yüzde 10.6 değer kazandı. 

Türkiye'den kaçış

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi Ocak-Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21,9 azalarak 3 milyar 97 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında Merkez Bankası'nın sert faiz artışlarına gitmesine rağmen küresel yatırımcıların Türkiye'den kaçışları devam etti.

Seçimden sonra rahatlama yok

Bu hafta birçok rapor yayınlayan finans kuruluşları ve bankalara göre seçim sonrası ekonomide güllük gülistanlık bir döneme girilmesi beklenmiyor.

Kapitalistlerin 25 Haziran ve sonrasında öngördükleri bütün senaryolar, istikrarsızlığın devam edeceği yönünde.

Ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek, yaşanan sorunların küresel bir dalgalanmanın sonucu olduğunu iddia ederken, Türkiye'den sermaye kaçışlarının başlıca gerekçesi Erdoğan iktidarının ekonomiye müdahalesi ve dış politikadaki militarist çizgisiyle bütünüyle riskli bulunması.

Yeni zam dalgası

Patates ve soğan fiyatlarındaki artış seçim tartışmalarına damgasını vururken, seçim sonrası yeni bir zam dalgası bekleniyor.

Enflasyonun Haziran-Temmuz aylarında yeni rekorlara ulaşacağı ekonomistlerin genel kanısı. 

Militarist "yerli-milli" politikaların sonucu gelişen ekonomide istikrarsızlığın gerçek boyutları ve ağır sonuçları, sandık kapandıktan sonra karşımıza gelecek.

Bültene kayıt ol