HDP ön raporu: Suruç'ta ne oldu?

18.06.2018 - 18:47
Haberi paylaş

HDP heyeti, Suruç’ta dört kişinin hayatını kaybettiği olaylara ilişkin ön raporunda, vekil Yıldız'ın silahlı çatışmanın yaşandığı günden iki gün önce de Şenyaşar'ların dükkanına geldiğini kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 14 Haziran’da Urfa’nın Suruç ilçesinde seçim çalışmaları sırasında yaşanan saldırı ve çatışmaya ilişkin ön raporunu açıkladı.

4 kişi öldürüldü

AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın seçim gezisi sırasında gerçekleşen saldırı, silahlı çatışmaya dönüşmüş, Yıldız’ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız, esnaf Esvet Şenyaşar ve oğulları Adil Şenyaşar ile Celal Şenyaşar yaşamını yitirmişti. 

Baba Şenyaşar 64, Adil Şenyaşar 38, Celal Şenyaşar 33, Mehmet Şah Yıldız ise 54 yaşındaydı.

HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Meral Danış Beştaş, Nimetullah Erdoğmuş, Sibel Yiğitalp ve Urfa milletvekili adayı Hacer Özdemir'den oluşan heyet, Urfa’da ne olduğunu müşteri ve esnafın da anlatımlarına dayanarak aktardı.

Silahlı çatışmanın yaşandığı 14 Haziran'dan iki gün öncesine dayandığı belirtilen olaylara ilişkin raporda şu bilgilere yer verildi:

Taraflar

-Esvet Şenyaşar, Suruç Belediye binasının arkasındaki “Bir Milyoncu Sokağı” olarak adlandırılan sokakta “İstanbul Ucuzluk Pazarı” adıyla dükkanı olan bir esnaftı. Adil, Fadıl ve Celal olmak üzere üç oğlu vardı. (Raporda Fadıl Şenyaşar Ferit olarak geçiyor.)

-İbrahim Halil Yıldız ise AKP Urfa Milletvekili ve aynı zamanda yapılacak seçimlerde de yine aynı partiden milletvekili adayı. Yıldız’ın Mehmet Şah Yıldız adında bir erkek kardeşi vardı.

Suruç’ta neler oluyor?

Olaylar nasıl gelişti?

12 Haziran’da başladı

Vekil adayı İbrahim Halil Yıldız ve beraberindekiler seçim çalışmaları için Esvet Şenyaşar ve çocuklarının işlettiği işyerine geldi.

Burada Yıldız ve yanındakilerle Şenyaşar ailesi arasında sözlü bir tartışma yaşandı. Ancak olay büyümeden sonlandı.

14 Haziran'da ikinci kez geldiler

15.30 civarı: Vekil adayı Yıldız, beraberindeki heyet ve silahlı korumalarıyla birlikte Bir Milyoncu Sokağı’nda esnaf ziyaretindeyken Esvet Şenyaşar’ın sahibi olduğu dükkana bir kez daha girdi. Bu sırada Celal Şenyaşar işyerinin içerisinde, Adil Şenyaşar kapısında, Fadıl Şenyaşar ise yine kendilerine ait olan yan dükkandaydı.

HDP: “Seçimlere kavga ve kan bulaşmamalıdır”​

Yıldız dükkana girmek istedi

-Vekil adayı Yıldız, Şenyaşar’ların dükkanına girmek istedi. Bu sırada Adil Şenyaşar ile Yıldız arasında şöyle bir konuşma geçti:

Adil Şenyaşar: Kadın müşteriler var içeri girmeyin, müşteriler rahatsız oluyor.

İbrahim Halil Yıldız: Biz namussuz muyuz ki içeri almıyorsun?

-Bu diyaloğun ardından Yıldız’ın yakınları ile Şenyaşar ailesi arasında tartışma başladı ve Yıldız’ın korumalarından biri Adil Şenyaşar’a tokat attı.

Silahı ilk Yıldız’ın korumaları kullandı

-Ardından tartışma büyüdü ve Yıldız’ın korumaları Adil Şenyaşar’n bacağına silahla ateş etti.

-Kardeşinin vurulduğunu duyan Ferit Şenyaşar olay yerine tabancı ile gelerek vekil Yıldız’ın yakınlarına ve korumalarına ateş açtı.

-İki taraf arasında silahlı çatışmanın başlamasıyla Mehmet Şah Yıldız, Celal Şenyaşar ve Fadıl Şenyaşar yaralandı.

Demirtaş’tan Suruç açıklaması: “Hiçbir şey insan yaşamından değerli değildir”​

Vekil Yıldız’ın kardeşi hastanede öldü

-Olayda yaralananlar Adil ve Celal Şenyaşar ile Mehmet Şah Yıldız Suruç Devlet Hastanesi’ne; Fadıl Şenyaşar ise Urfa merkezdeki Balıklıgöl Hastanesi’ne kaldırıldı. Mehmet Şah Yıldız hastaneye vardıklarında hayatını kaybetti.

-O sırada Esvet Şenyaşar yaralı çocuklarını görmek için yürüyerek Suruç Devlet Hastanesi’ne gitti. Vekil adayı Yıldız’ın yakınları da aynı hastanedeydi.

Adil ve Celal Şenyaşar hastanede öldürüldü

-Yıldız’ın yakınları önce hastanenin güvenlik kameralarını tahrip etti.

-Ardından, Celal Şenyaşar’ı tedavi altında tutulduğu odada doktorların gözü önünde bıçak ve diğer kesici aletlerle; Adil Şenyaşar’ı ise hemşire ve doktorların gözü önünde tabancayla vurarak öldürdüler.

Suruç’ta ölen esnafların cenazesine polis saldırısı

Baba Şenyaşar hastane girişinde linç edildi

-Hastaneye gelen baba Esvet Şenyaşar ise acil girişinde Yıldız’ın yakınları tarafından linç edilmeye çalışıldı. Orada bulunan tüp benzeri metal ile kafasına vuruldu ve ağır yaralı halde Gaziantep 25 Aralık Hastanesi’ne götürüldü.

-15 Haziran: Adil ve Celal Şenyaşar’ın Suruç’ta defnedilirken baba Esvet Şenyaşar da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Soruşturma süreci

Rapor yayınlandıktan sonraki günlerde ise şu gelişmeler yaşandı. Dosyaya gizlilik kararı getirildi.

Bir kardeş tutuklu

-17 Haziran: Olay günü yaralı halde Balıklıgöl Hastanesi’ne kaldırılan Fadıl Şenyaşar taburcu edilir edilmez gözaltına alındı. Şenyaşar, gizlilik kararı olan dosyada “kasten öldürme, ruhsatsız ateşli silahları ve mermileri satın alma, bulundurma, yaralama” iddialarına savcılıkta savunma yaptı. Ancak çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Suruç’ta babası ve kardeşleri öldürülen Fadıl Şenyaşar tutuklandı

Bir kardeş de gözaltında

-18 Haziran: Raporda ismi geçmeyen ancak Esvet Şenyaşar’ın oğlu olan ve çatışma esnasında yaralanan Mehmet Şenyaşar da Antep 25 Aralık Devlet Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Şenyaşar da taburcu edildikten hemen sonra gözaltına alındı. İfade işlemleri için adliyeye çıkarılacağı belirtildi.

(Mezopotamya Ajansı)

Bültene kayıt ol