Susurlukçular tamamlandı: Tansu Çiller AKP mitinginde

17.06.2018 - 18:03
Haberi paylaş

Eski Başbakan ve eski Doğruyol Partisi (DYP) Genel Başkanı Tansu Çiller, AKP mitingine katıldı. Çiller, Susurluk çetesinin ortaya çıktığı dönem başbakanlık yapmıştı.

Eski Başbakan ve eski DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, İstanbul Yenikapı'da düzenlenen AKP mitingine katıldı. Çiller, gazetecilerin sorularına “Milli bir şuurla buradayım” diye yanıt verdi.

Daha önce Çiller döneminde İçişleri Bakanlığı yapmış olan ve Susurluk çetesi ile bağı ortaya çıkan Mehmet Ağar da AKP adayı olan oğlunu desteklemek için AKP seçim çalışmalarına katılmış, Susurluk kazasının başaktörlerinden eski DYP milletvekili Sedat Bucak’ın aşireti de AKP’ye destek vermişti.

Susurluk’ta ne olmuştu?

Balıkesir'in Susurluk ilçesinde, 3 Kasım 1996'da, Mercedes marka otomobilin bir kamyona arkadan çarptı. Çarpma sonucunda otomobilde bulunan 4 kişiden 3'ü ölürken, 1'i ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Ölen kişilerin İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ, üzerinden ''Mehmet Özbay'' adına düzenlenmiş kimlik çıkan faşist katil Abdullah Çatlı ve sevgilisi Gonca Us; yaralanan kişinin de DYP Şanlıurfa milletvekili korucubaşı Sedat Edip Bucak olduğu anlaşılınca, devletin "derin" ilişkileri teker teker ortalığa dökülmeye başladı.

Medyanın kazadan sonra olayı ''Siyasetçi-polis-mafya'' üçgeni içinde tutması nedeniyle yayınlanan haberleri ihbar kabul eden İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, 11 Kasım 1996'da, ''Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' suçundan soruşturma başlattı.

Soruşturma derinleştikçe devletin tam bir kirli ilişkiler ağı içinde olduğu görüldü. Kazadan hemen sonra olay yerindeki çantanın ortadan kaldırılmasını sağlayan Veli Küçük, Gazi katliamını gerçekleştiren özel timci polis memurları Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy ve Oğuz Yorulmaz, mafya liderleri Ömer Lütfü Topal, Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir, Mehmet Ağar gibi isimler soruşturmaya dahil oldu. Kontrgerilla açığa çıktı.

Bir süre sonra Başbakanlık Teftiş Kurulu ve TBMM Susurluk Araştırma Kurulu tarafından konuyla ilgili raporlar hazırlandı, ancak özellikle ilk hazırlanan raporda yanlış bilgilerle Susurluk olayının üzeri örtülmeye çalışıldı. Bu noktada Susurluk'ta açığa çıkan kontrgerilla, işçi hareketinin ve toplumsal muhalefetin öfkesine neden oldu.

1 Şubat 1997'de sol önderliğinde kitlesel protesto eylemleri başlatıldı. "Sürekli Aydınlık İçin 1 Dakika Karanlık" adı verilen eylemlerde, Susurluk kazasıyla ortaya çıkan derin ve kirli ilişkilerin her yönüyle aydınlatılması için her gece saat 21:00'de halk evindeki ışıkları açıp kapamaya başladı. 15 Şubat'ta eyleme Türkiye genelinde tahminen 30 milyon kişi katıldı.

Ancak merkez sağın tümünün, MHP ve BBP'nin, ordu, polis örgütü ve MİT'in karanlık ilişkilerin tümüne bulaştığı ortamda yükselen toplumsal muhalefet başka bir noktaya kanalize edildi. '1 Dakika Karanlık' eylemlerine katılan askeri lojmanların ardından, dönemin hükümeti Refahyol hedef gösterildi. RP hakkında yıllardır devletin arşivlerinde bekletilen dosyalar birer birer basına sızdırıldı.

Böylece bir taşla iki kuş vuruldu. Hem toplumsal hareketin öfkesi düzen içine çekildi, hem de Türkiye'nin en büyük partisi hâline gelen RP iktidardan indirildi. 28 Şubat'ta ordu tarafından yayınlanan muhtıra, Türkiye'deki siyasal rejimin önündeki öncelikli tehdit olarak 'irticai hareketi' gösteriyordu. Darbecilerin Sincan'dan geçen tankları, egemen sınıfın istikrar arayışını simgeliyordu. Refahyol'un darbe ile devrilmesini RP'nin kapatılması, 8 yıllık kesintisiz eğitimle İmam Hatiplerin orta kısımlarının kapatılması, Erbakan ve önde gelen RP'lilere siyasetin yasaklanması ve başörtüsü yasağı izledi.

Bültene kayıt ol