Suruç’ta neler oluyor?

15.06.2018 - 12:52
Haberi paylaş

Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve yakınları seçim çalışması sırasında işyerlerini gezerken, DBP’li bir esnafın tepki göstermesi üzerine silahlı çatışmaya dönüşen kavgada 4 kişi öldü, 8 kişi yaralandı. DBP’li esnafların ikisinin hastanede katledildiği söyleniyor.

Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve çevresindeki ekip seçim çalışması kapsamında esnafı ziyaret ederken, esnaflardan eski DBP yöneticisi Esvet Şenyaşar’ın oğlu Celal Şenyaşar’ın tepkisiyle karşılaştı. Kavgaya dönüşen olayda uzun namlulu silahlar kullanıldı. İbrahim Halil Yıldız’ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız ve Celal Şenyaşar olay yerinde hayatlarını kaybetti.

Aralarında CHP Suruç İlçe Başkanı Servet Gören’in de bulunduğu bazı kaynaklara göre yaralanan Esvet Şenyaşar ve diğer oğlu Adil Şenyaşar ise Suruç Devlet Hastanesi’nde katledildi. Bazı tanıklar Esvet Şenyaşar’ın yaralanmadığını, yaralanan akrabalarının durumunu öğrenmek için gittiği hastanede linç edilerek öldürüldüğünü, oğlu Adil Yıldız’ın ise yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kafasına oksijen tüpü vurularak öldürüldüğünü ifade ediyor.  

“İlk anda esnaf silah sıkmadı”

Urfa Ajansı ve BBC Türkçe’nin haberlerine göre Şenyaşar ailesinden 3, Yıldız ailesinden 1 kişinin hayatını kaybettiği ve 8 kişinin yaralandığı olay daha önceye dayanıyor.

BBC Türkçe’nin yerel kaynaklardan aktarımına göre 3 gün önce yine aynı milletvekilinin, esnaf çarşısındaki aynı dükkan sahibinden oy istediği, dükkan sahiplerinin ise 'Bizden size oy çıkmaz' dediği söyleniyor.

İsmini vermek istemeyen bir görgü tanığı ise şunları söylüyor:

"Suruç'ta 'Bir Milyoncular Caddesi' olarak bilinen caddede, 20 yıldır esnaflık yapıyor, Celal Şenyaşar ve kardeşleri. Büyük bir mağaza bu ve adı İstanbul Ucuzluk Pazarı. Esnaf olarak da tanışırız. Babaları Esvet Şenyaşar eski DBP yöneticisiydi ama çocukların seçimlerde HDP'ye oy verme dışında partiyle herhangi bir bağları yoktu. Dört kardeşin en küçüğü öğretmen. O da yaz tatili diye dükkanda. Dükkanıma gitmek için çarşıya girdiğimde, büyük bir kalabalık gördüm. Kendi dükkanıma varmadan, silah sesleri geldi. Milletvekilinin koruması da olan kardeşi Mehmet'in, Celal ağabeyi vurduğunu gördüm. Sonra Celal ağabey yere yığıldı. İlk anda esnaf silah sıkmadı, milletvekilinin yanındakiler silah çekince, esnaf da dükkandaki bıçaklarla kendilerini savunmaya çalıştı. Ama sonra esnafın elinde de pompalı gördüm.

Polis dükkâna girmemize izin vermedi. Bizi uzaklaştırınca silah sesleri daha da arttı. Büyük bir çatışma oldu. Celal ağabeyi yerdeyken gördüm. Diğer üç kardeşi de yaralıydı ama durumları çok ağır görünmüyordu. Diğer kardeşin hastaneye gittikten sonra öldüğünü duyduk."

TTB: “Hastanede ciddi bir güvenlik açığı var”

Suruç’taki olay üzerine bir açıklama yapan Türk Tabibler Birliği (TTB) Merkez Konseyi hastanede ciddi bir güvenlik açığı olduğunu söyleyerek Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırdı. Urfa Tabib Odası da hastaneyi ziyaret ederek, orada bulunan kameraların tahrip edildiğini tespit etti.

TTB’nin “Hastanelerin güvenliği sağlansın” başlıklı açıklaması şöyle:

“Yaşanılan çatışma sonrasında Suruç Devlet Hastanesi’nin içerisinde de saldırıların devam ettiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Ölümlerden ikisinin hastanede gerçekleşmiş olduğu bilgisi, hastanede ciddi bir güvenlik açığı olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı zamanda yaralıların çevredeki devlet hastanelerine sevki için 112 ambulanslarının hizmet vermesinin engellendiğini de öğrenmiş bulunmaktayız. Yaşanılan bu kaygı verici olay, hastanenin sağlık hizmeti vermesinin engellendiğini ve başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanamadığını göstermektedir. Sağlık Bakanlığı’nın ve Şanlıurfa Valiliği’nin bir an önce bölgedeki sağlık kurumlarının hizmetlerini yapabilmesine yönelik gerekli önlemleri almasını ve kamuoyunu tatmin edici bir bilgilendirme yapmasını talep ediyoruz.”

Bültene kayıt ol