Zeynep Tozduman: “Ezilen halkların temsilcisi olduğu için HDP diyoruz”

11.06.2018 - 10:07
Haberi paylaş

İzmir'de 31 Mayıs'ta gerçekleştirilen "Umuda, barışa,Demirtaş'a" forumunda activist ve yazar Zeynep Tozduman da konuşmacı olarak yer aldı.

Tozduman’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyleydi:

"Neden HDP?" sorusuna kadın cephesinden baktım hep. HDP kurulduğundan bu yana, onca baskıya rağmen meclise hep oylarını artırarak girmiştir, inanıyorum ki bu sefer de böyle olacak. HDP belki cumhuriyet tarihi boyunca en fazla kadın vekili içinde barındıran partidir. Kadın Bakanlığı'nın tekrar kurulması HDP'nin parti programında yer almaktadır. Bir kadın, bir anne olarak bu konu çok önemli benim için.

Çocuk Bakanlığı da önemli bir konu ve kurulmalıdır. Anayasal değişikliğe gitmeli, mevcut olan anayasayı değiştirmeli ve  demokratik, laik bir anayasa yapmalıyız.

Özgürlükten, emekten, işçiden yana, kadından yana olan bir programı destekliyorum, bu yüzden HDP diyorum. HDP'de diğer partilerde olmayan, tabandan tavana doğru bir örgütlenme olduğu ve sol-sosyalist isimlerin aday gösterildiği tek yer olduğu için HDP diyorum.

HDP'nin kilit önemde bir parti olduğunu hepimiz biliyoruz, birinci turda da ikinci turda da böyle. HDP barajı aşamazsa ikinci tur diye bir şey olmayabilir. Tek adam rejiminden, diktatoryal bir rejimden kurtulmanın tek adresinin HDP olduğuna inanıyorum. 

İzmir'de Demirtaş'a ve HDP'ye destek etkinliği

İçinde hem etnik hem de dini çeşitlilikleri barındırarak eşitlikçi bir yaklaşım ortaya koyan bakış açısını parti içerisinde uygulayan bir yapı olduğu için HDP diyorum. Türkiye'de yaklaşık 15 bin Süryani, 60 bin Ermeni yaşıyor. Garo Paylan Diyarbakır, Tuma Çelik ise Mardin'den vekil adayı gösterildi, Ezidi olarak da Feleknas Uca ve Ali Atalan var. Bu bir tek HDP'de olabilen bir durum. Geçmiş dönemlerde diğer partilerde Ermeni adaylar vardı, ama bu seçimde hiçbirinde yok. HDP ezilen halkların temsilcisi olduğu için HDP diyoruz.

Kürt sorununda hem muhatap HDP olduğu için, hem de barışçıl bir çözüm istediği için HDP diyoruz. HDP bu konuda özellikle çözüm sürecinde en fazla elini taşın altına sokan anlayıştı. Çünkü fazlasıyla acı gördüler, 50 bin genç insan yitirdik, bu 50 bin insanın önemli bir kısmı Kürt'tü. Sayı hesabı yapmıyorum burada. Lenin'in dediği gibi, ezilen halklar özgür olmadığı sürece, Kürtler özgür olmadıkça Türkler de olamaz. 15 Temmuz'dan bu yana çok sayıda Kürt ve sol-sosyalist hareketten insan tutuklandı yine.

En iyi muhalefeti Selahattin Demirtaş yapıyor. Demirtaş eğer telefonla bir yerlere katılabilse, sesini duyurabilse, her şey değişebilir. Demirtaş'la birlikte bu ülkenin değişebileceğine inandığım için HDP diyorum. Kadın hakları için, emeğin sömürülmemesi için, taşeron işçiliğin kaldırılması için HDP diyorum.

Bültene kayıt ol