İthal edilen ette deli dana hastalığı çıktı

27.05.2018 - 13:51
Haberi paylaş

Türkiye’nin 2011-2012’de Polonya’dan ithal ettiği üç bine yakın sığır etinde deli dana hastalığına rastlandı.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları, tahlil sonuçları yabancı dilde olduğu için hastalığı anlayamadıklarını öne sürdü.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Türkiye’nin 2011-2012 yıllarında Polonya’dan ithal ettiği yaklaşık 3 bin sığır etinde deli dana ismi verilen hastalığa rastlandı. Hastalığın öğrenilmesi Polonya’nın meseleye ilişkin soruşturma başlatması ve Türkiye’den de adli yardımlaşma talebinde bulunmasıyla gerçekleşti.

Bovine Spongiform Encephalatopathie (BSE) adı verilen ve Türkiye’de deli dana adıyla bilinen hastalık beyin doksunu tahrip ederek ciddi sonuçlara yol açıyor. Kasların çalışmaması, yürüyememe, bilişsel yeteneklerin azalması, konuşma zorlukları gibi sonuçlar doğuran hastalığın sebebi hayvanın hayvana yedirilmesi olarak belirtiliyor. Cumhuriyet’e konuşan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık hastalığın dünyanın en korkutucu hastalıklarından biri olduğunu belirterek, sinir sisteminde ağır bir tahribata yol açtığını söylüyor.

Türkiye’de soruşturma yok

Hem Et ve Balık Kurumu, hem de özel şirketler tarafından ithal edilen etler üzerine Türkiye’de başlatılmış bir soruşturma bulunmuyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları raporlara bakıp bakmadıkları sorusuna “Bize sonradan gönderilen tahlil raporları Polonya dilinde yazıldığı için ne yazdığını anlamadık” diye cevap verirken, meselenin Polonya’nın iç sorunu olduğunu savundular.

Bültene kayıt ol