Rawest anketine göre bölgede HDP önde

16.05.2018 - 15:40
Haberi paylaş

Rawest Araştırma Şirketi, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde seçim anketi yaptı. Ankete göre Selahattin Demirtaş yüzde 49,5 ile önde.

Rawest Araştırma şirketi, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde bir anket çalışması yaptı. Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa ve Tunceli ve Van’da yapılan ankette katılımcılara Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verecekleri soruldu.

İlk turda Demirtaş önde

Ankete göre, “Cumhurbaşkanlığının ilk turunda hangi adaya oy vereceksiniz?” sorusuna verilen yanıtlar şöyle:

-Selahattin Demirtaş: % 49,5

-Recep Tayyip Erdoğan: % 40,5

-Muharrem İnce: % 5,0

-Meral Akşener: % 3,3

-Temel Karamollaoğlu: % 1,7

“Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa Erdoğan karşısında kazanma şansı en yüksek olan aday hangisi?” sorusuna verilen yanıt ise şöyle:

-Muharrem İnce: % 38,5

-Selahattin Demirtaş: % 22,0

-Meral Akşener: % 15,7

-Temel Karamollaoğlu: % 9,0

HDP yükselişte ama 1 Kasım’ın biraz altında

Raporun değerlendirme kısmında şu ifadelere yer verildi: “16 Nisan 2017 referandumunda bölgedeki HAYIR oyları içinde CHP, MHP ve Saadet Partisi gibi partilerin seçmeninin oranı 7-8 puan civarında hesaplandığından ve HDP seçmeninin de azımsanmayacak bir kesimi sandığa gitmediğinden, 16 Nisan 2017 referandumu döneminde HDP’nin oyunun bu şehirlerin genelinde %44 - %45 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Buradan hareketle; HDP’nin bu şehirlerde en geriye düştüğü 16 Nisan 2017 sonuçları baz alınacak olursa HDP, yükselen bir ivme kazanmış görünmekle birlikte henüz 1 Kasım 2015 oyunun biraz altında görünmektedir.”

Bültene kayıt ol