Eğitim Sen: “Bir canımızı daha toprağa verdik”

17.04.2018 - 18:09
Haberi paylaş

Eğitim Sen, ataması yapılmayan öğretmen Merve Çavdar’ın yaşamına son vermesi üzerine bir açıklama yayınladı. Açıklamada Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) göreve çağrıldı.

Aydın’ın İncirliova ilçesinde Ataması yapılmayan ve  işsizlik yüzünden girdiği bunalım sonucu Aydın’ın İncirliova ilçesinde yaşamına son veren öğretmen Merve Çavdar için Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) bir açıklama yaptı.

Açıklama şöyleydi:

Bir canımızı daha toprağa verdik

“Merve Çavdar, henüz 28 yaşında, yaşamının baharında genç bir öğretmen. Mesleğini hiç yapamadan, öğrencilerle bir gün bile olsa ders işleme şansı olmadan sessiz şekilde aramızdan ayrıldı. Aynı kendisinden önce aramızdan ayrılan diğer arkadaşlarımız gibi, yıllarca atama bekledikten sonra, boğazımızda düğümlenen sözcükler ve seslerini yeterince işitememenin, ellerini yeterince sıkı tutamamanın verdiği vicdan sızısı ile bizleri baş başa bırakarak gitti.

Aydın’ın İncirliova ilçesi Erbeyli beldesinden sessiz bir kalabalıkla beraber uğurladık bugün Merve’yi. Cenaze törenlerini aramızdan ayrılanı uğurlamak yerine nutuk atmayı tercih edenlerin olmadığı bir sessizlik hakimdi törende. Merve’yi bu şekilde çaresiz, umutlarını tüketmiş haline getiren sistemin başak Merve’leri aramızdan almaması için “Artık Yeter” demenin zamanı geldiğinin farkındaydı katılanlar.

Ataması yapılmayana öğretmenler artık görmezden gelinemeyecek bir sorun. Plansız bir şekilde açılan bölümler; ihtiyacın çok altında yapılan atamalar ve ücret karşılığı verilen pedagojik formasyonlar bugün neredeyse yarım milyona yakın öğretmenin atamasının yapılmasını bekler hale getrdi. Atamalarının yapılmadığı her geçen gün arkadaşlarımızın hayalleri ve umutları tükendi. Kimi mesleğini yapamadığı için, hayatını sürdürmek amacıyla eğitimini almadığı, bilmediği işlerde çalışırken iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Kimi Merve gibi, bizi kendimizle baş başa bırakarak, gitti. Bu sorunun sorumlusu olan ve soruna çözüm üretmek durumunda olanlar ise bizleri hiç şaşırtmadı. Sorunu yok sayarak, atama bekleyen öğretmenleri “Eminönü’nde Yem Bekleyen Güvercin” benzetmesi ile aşağıladığını zannederek ve hatta intihar eden öğretmenlerin dikkat çekmek için bunu yaptığını söyleyecek kadar vicdanlarını kuruttular. Bu sorunu kendilerinin yarattığını ve çözmek durumunda olduklarını hiçbir zaman kabul etmediler.

Artık yeter!

Artık kaybedecek hiçbir arkadaşımız, hiçbir Merve yok. Atama bekleyen öğretmen arkadaşlarımızın sorununun çözümü ertelenemez. MEB hızla bu sorunu masaya yatırarak çözüm üretmeli ve arkadaşlarımızı daha fazla mağdur etmemelidir.”

Ataması yapılmayan öğretmen intihar etti

Bültene kayıt ol