Fotomontajla Suriyelileri, Afgan mültecilere karşı olarak gösterdiler

11.04.2018 - 21:55
Haberi paylaş

Takunya isimli bir sosyal medya sayfasında yayınlanan fotoğrafla Suriyeli mültecilerin, Afgan mültecileri protesto ettiği iddia edildi. Oysa görüntü yabancı ülkeleri ve Esad’ı protesto eden Suriyeli mültecileri gösteriyordu.

Sosyal medyada Suriyeli mültecilerin, Afganistan’dan gelen mültecileri protesto ettiğini iddia eden bir paylaşım yapıldı. Takunya isimli bir sosyal medya sayfasında yer alan fotoğraf kısa sürede 7 binden fazla kere paylaşıldı.

Teyit.org’dan Gülin Çavuş, fotoğrafın gerçek olmadığını fotomontaj yapıldığını ortaya çıkardı. Buna göre Suriyelilerin Türkiye’ye gelen Afganları protesto ettiği ve pankartlarda Afganlara yönelik yazılar yazdığı iddiası doğru değil. Fotoğraf, 2015 yılında Gaziantep’te Rusya’nın Suriye’ye müdahalesini protesto eden Suriyelilere ait olduğu belirtilerek paylaşılmıştı. Fotoğraftaki pankartlar ise montajlanmış. Gaziantep’teki protestolarda kullanılan pankartlarda ise yabancı ülkelerin Suriye’deki müdahalesini eleştiren, Suriyelilerin özgürlüğünün yabancı ülkelerin kontrolünde olamayacağını belirten ifadeler yer alıyor.

Fotoğrafın orijinali şöyle: 

Bültene kayıt ol