Rusya'da Devlet Kapitalizmi tüm online kitapçılarda!

13.03.2018 - 10:41
Haberi paylaş

Marksist yazar ve İngiltere'deki Socialist Workers Party'nin  (Sosyalist İşçi Partisi) kurucusu  Tony Cliff'in 1948'de yazdığı ve kendisine komünist diyen SSCB rejiminin sınıf karakteri üzerine önemli bir tartışmayı başlatan kitabı Rusya'da Devlet Kapitalizmi ilk Türkçe baskısından 28 yıl sonra Z Yayınları tarafından yeniden basıldı. 

Tony Cliff'in Rusya'da Devlet Kapitalizmi eseri 28 yıl sonra yeniden Türkçede. Kitap dünya sosyalist hareketi, özellikle de Troçkistler arasında SSCB'deki rejimin sınıf karakteri hakkında önemli bir tartışma başlatmıştı. Türkçesi ilk olarak 1990 yılında Metis Yayınları tarafından basılan kitap, 28 yıl sonra Z Yayınları tarafından yeniden basıldı. 

Z Yayınları tarafından sosyal medyada Tony Cliff ve Rusya'da Devlet Kapitalizmi hakkında şu bilgilere yer verildi:

"Lev Troçki'ye göre sosyalizm, işçi sınıfının bilinçli eylemidir ve devrimci sınıfın ayaklanması olmadan yeni bir toplum kurulamaz. 1948'de genç bir devrimci olan Tony Cliff, Troçki'nin sözleriyle yetinmedi. Marksist kapitalizm teorisi ile Sovyet Rusya'nın ekonomik ve sosyal yapısını inceledi. Ortaya Rusya'da Devlet Kapitalizmi adlı kitap çıktı. Tony Cliff şu sonuca ulaşmıştı: Sovyet Rusya 1930'ların başından itibaren artık bir işçi devleti değildi. Batıdaki rejimlere simetrik olarak devlet kapitalisti bir rejim kurulmuştu. Cliff, bu kitapla Troçki'nin görüşlerindeki yanlış noktaları eleştirdi ve özüne uygun yeni bir yorum ortaya koydu.

Tony Cliff, Polonya göçmeni Yahudi bir ailenin çocuğu olarak 1917'de Filistin'de doğdu, 1933'te Filistin'deki illegal Devrimci Komünistler Ligi'ne üye oldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz yönetimi tarafından tutuklandı. Serbest bırakıldığında, 1947 yılında İngiltere'ye göç etti. Hiçbir zaman İngiliz vatandaşlığına geçmeyen Cliff, ömrü boyunca bir vatansız olarak yaşadı. Tony Cliff, Sosyalist İşçi Partisi ve Uluslararası Sosyalist Akım'ın kurucu üyelerindendir ve 2000 yılında Londra'da öldüğünde ardında bir mücadele geleneği ve sayısız politik eser bıraktı."​

Bültene kayıt ol