Afrin konusunda tartışmalar sürüyor, Akar ve Fidan Rusya’da

18.01.2018 - 14:30
Haberi paylaş

Türkiye’nin Afrin’e düzenlemeyi düşündüğü askeri operasyon konusunda hem hükümetten hem de farklı devletlerden açıklamalar sürüyor. Türkiye yetkilileri ABD’nin açıklamalarını yeterli bulmazken, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı birlikte Rusya’ya gittiler.  

Türkiye ve diğer ülkelerden arka arkaya Afrin konusunda açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dün ABD’nin Afrin’in operasyon alanı dışında kaldığını açıklamasından sonra toplanan MGK’de Afrin konusunda sert mesajlar verilmişti. Bugün Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Afrin’i görüşmek üzere Rusya’ya gittiler.

“Türkiye’nin bekası için büyük riskler alınacaktır”

MGK’nin Afrin açıklamasının ardından toplanan Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ, "Türkiye, kendi milletinin ve devletinin daha doğru bir ifadeyle Türk milleti ve Türkiye Devleti'nin bekası söz konusu olduğu zaman riskleri ortadan kaldırmak, tehditleri yok etmek gerektiğinde bunları tereddütsüz yapacaktır ve yapıyor da. Ancak bazen riskleri ortadan kaldırmakla netice alınamayabilir, o zaman daha büyük riskleri göze almak gerekebilir. Türkiye, Türk milletinin ve Türkiye Devleti'nin bekası için riskleri ve tehditleri kaldırmanın dışında daha büyük risk gerektiren ve onunla ilgili adım atmayı gerektiren bir husus olduğunda bu adımı atmaktan çekinmeyecektir" şeklinde konuştu.

“Hudutlarımızda terör ordusu kurulmasına izin vermeyiz”

Başbakan Binali Yıldırım ise İl Emniyet Müdürleri Toplantısı’nda yaptığı konuşmada ABD’nin açıklamalarına güvenmediklerini belirterek  “Türkiye'nin yaptığı terörle mücadele aslında Avrupa Birliği'nin güvenliğini de sağlıyor. Amerika bölgenin geleceği konusundaki kafa karışıklığını ortadan kaldırmalı ve tavrını barıştan yana, Türkiye ile hukukunu düzeltmekten yana değiştirmelidir.

Birbirini tekzip eden açıklamalar geliyor. Bir gün sınır güvenlik ordusu kurulacak deniyor, daha sona 'biz öyle demedik' diyor. Hudutlarımızda terör ordusu kurulmasına izin vermeyiz” dedi.

“Açıklamalardan tatmin olmadık”

CNN Türk’te Hande Fırat’ın sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "ABD'den yapılan tüm açıklamalara rağmen biz tatmin olmadık" diye konuştu. Çavuşoğlu, ABD’nin kurmak istediği sınır ordusunun ilişkilerde geri dönülmez hasarlar yaratacağını söyleyerek "Tam olarak bunlar bizi tatmin etti mi, hayır. Hani Rakka bittiğinde ortaklık bitecekti. Silah vermeyeceklerdi. Şu anda YPG'ye yapılan yardımlar esasen Suriye'nin sınır bütünlüğünü tehdit etmektedir" dedi. Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti,  "Afrin harekatında hava sahasını kullanmak için Rusya ve İran'la temastayız. Afrin'e de müdahale edeceğiz, Fırat'ın doğusunda da, Münbiç'te de, nerede olursa olsun bize yönelik tehditlere karşı adımlar atacağız. Amerika gibi müttefiklerimizin karşımızda olmasını arzu etmeyiz".

Suriye’den Afrin açıklaması

Suriye’deki Esad yönetiminin dışişleri bakanı Faysal Mikdat ise ilk defa Afrin tartışmasında bir açıklama yaptı. Mikdat, “Türk liderliğini uyarıyoruz, eğer Afrin bölgesinde saldırı operasyonu başlatırlarsa bunu Türk ordusunun saldırganca bir eylemi olarak değerlendiririz” diyerek herhangi bir saldırı hâlinde Suriye’nin hava savunma sistemlerinin Türk hava hedeflerinden herhangi birini yok etmeye hazır olduğunu söyledi. 

İbrahim Kalın'dan Suriye'ye cevap

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Suriye'ye hızla cevap verdi. Kalın, "Türkiye ulusal güvenliğe tehdit teşkil edecek her türlü tedbiri almıştır. Almaya devam edecektir. Bu Afrin'de olur, Münbiç'de de olur. Türkiye kimseden icazet almadan yerini, zamanını, şeklini kendisi belirlemek suretiyle tedbirleri almaya devam edecektir" dedi. 

Bültene kayıt ol