Erdoğan, Afrin için tehditlerini sürdürüyor: TSK operasyona girişebilir mi?

14.01.2018 - 16:44
Haberi paylaş

Tayyip Erdoğan bugün bir kez daha Afrin'e saldırı tehdidi savurdu. ABD ise YPG'nin etkin olduğu DSG ile birlikte 30 bin kişilik bir sınır koruma gücü oluşturacaklarını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce de birçok kez Afrin'e saldıracaklarını söylemiş, ancak Rusya ve ABD'den onay alamadığı için bunu gerçekleştirememişti.

İki gündür tehditler yeniden başladı. Erdoğan, partisinin Tokat İl Kongresi'nde konuşurken, yine faşist hareketin "Bir gece ansızın gelebiliriz" tehdidini kullandı. Üstüne, savaş naralarını "Geceler özgürlüklere gebedir" diyerek "özgürlük" olarak sunmaya çalıştı:

"Geceler bitmez. Geceler çok özgürlüklere gebedir. Bizim gecelerimiz de bunlara çok gebe. Bizi izlesinler. Şu anda sınırlarımızdaki en ufak bir taciz bizim için atılması gereken adımların işaret fişeğidir. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Tehdit eden tüm örgütleri kaynağında bertaraf edeceğiz.

Nasıl sınırlarımız içinde bölücü terör örgütüne göz açtırmıyorsak, sınırlarımızın öte tarafında da bunların hakkından gelmeye kararlıyız. Önümüzdeki günlerde inşallah, Fırat Kalkanı Harekatı ile ilk adımını attığımız güney sınırımızı terörden arındırma operasyonunu Afrin'le devam ettireceğiz.

Bu süreçte müttefiklerden beklentimiz, aramızdaki köklü ilişkinin ruhuna uygun davranmalarıdır. Model ortaklık, dostluk ve stratejik müttefiklik gibi kavramların ne kadar gerçek ne kadar sahte olduğu ayan beyan ortaya çıkacaktır.

Biz her şeye rağmen bölgede Amerika ile ortak çıkarlarımız olduğuna inanıyor, birlikte hareket edebileceğimizi ümit ediyoruz. Zira dönem, Türkiye'ye destek olma, stratejik işbirliğinin hakkını verme dönemidir. Biz kendilerinden Türkiye'nin meşru çabalarına destek olmalarını bekliyoruz. Biz dostlarımızdan ülkemiz için, beka sorunu olan böyle hassas, böyle kritik bir meselede kendilerine yakışan bir tavır içinde olmalarını bekliyoruz. Afrin operasyonu sırasında bu güçlerin terör örgütüyle aynı safta görünme gibi bir yanlışa mahal vermeyeceklerini ümit ediyorum."

Erdoğan yine Afrin'i tehdit etti, TSK top atışına başladı​

ABD ile YPG ortak sınır koruma gücü oluşturuyor

Rudaw'ın haberine göre, ABD’nin IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Thomas F. Veale, Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) öncülüğündeki, Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) dair yaptığı açıklamada, “30 bin milisten oluşan yeni bir sınır güvenlik gücü kurabiliriz” dedi.  

The Defense Post’a konuşan Thomas F. Veale, Rojava’da yeni bir sınır güvenliği birimi kuracaklarını söyledi.

Koalisyonun DSG ile işbirliği içinde çalıştığını belirten Thomas F. Veale, “Suriye’de sınır güvenlik güçlerine askeri eğitim” verdiklerini dile getirdi.

230 silahlı kişinin eğitiminin tamamlandığını ifade eden Thomas F. Veale, “Sınır güvenlik birimi” adı altında oluşturulacak ordunun 30 bin kişilik olacağını kaydetti.

F. Veale, söz konusu gücün Türkiye ve Irak sınırları boyunca faaliyet göstereceğini dile getirerek, Kürt savaşçıların Rojava’da ve Suriye’nin kuzeyinde daha fazla yerleştirileceğine işaret etti.

Thomas F. Veale, Arap savaşçılarının da Fırat Nehri ve Irak sınırına konuşlandıracakları bilgisini verdi.

Afrin halkı, olası Türkiye müdahalesine karşı sokağa çıktı

Minbic'te Türkiye'ye karşı yürüyüş

Öte yandan, Türkiye'nin savaş tehditleri sürerken, halk sokağa çıkarak işgal girişimlerini protesto etti.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin haberine göre, Minbic Demokratik Sivil Yönetimi yöneticileri ve üyelerinin de katıldığı yürüyüşte, halkın meydanlara çıkması talep edildi.

Kavşaktan yürüyüşe başlayan halk, “Türkiye’nin işgalciliğine hayır”, “Ülkenin sevgisi ve barışı için başkaldırın” ve “Baskı ve fitneye hayır, barış ve halkların kardeşliğine evet” yazılı pankartlar açtı.

Yürüyüşte, Baas rejimi, işgalci Türk devleti ve bağlı çetelerin, Minbic’te karışıklar çıkarma çabası kınanırken, vatandaşlar, bu tür çabaları reddettiklerini, Minbic yönetimi ve bağlı askeri güçlerin yanında yer alacaklarını söyledi.

Daha önce de Afrin'de on binlerce kişi Türkiye'nin olası işgaline karşı eylem yapmıştı.

Bültene kayıt ol