Yerli-milli koalisyon eski Türkiye'yi aratmıyor: Leyla Zana'nın vekilliği düşürüldü

11.01.2018 - 17:47
Haberi paylaş

HDP milletvekili Leyla Zana’nın milletvekilliği devamsızlık gerekçesiyle düşürüldü. Böylece yaklaşık bir yılda 6 HDP milletvekilinin üyeliği düşürülmüş oldu.

Meclis Genel Kurulu’ndaki oylama Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı başkanlığında yapıldı. Oylamaya 324 milletvekili katıldı. Elektronik yapılan oylamanın sonunda Zana’nın milletvekilliği 302 oyla düşürüldü. CHP ve HDP milletvekillerinin katılımının düşük olduğu oylamada ret oyunun sayısı 22 oldu.

Bahçekapılı, oylama sonuçlarını açıkladıktan hemen sonra birleşime yarım saat ara verdi. Oylama sonrasında konuşma talep eden HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioglu bu duruma tepki gösterdi.

Yeminde Türklük dayatmasını kabul etmedi

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, TBMM’de yemin ederken “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” deyince geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal yemini geçersiz saydı. Zana tekrar yemin etmesi çağrısına da uymadı. Yemin etmediği için Yasama çalışmalarına katılamayan Zana hakkında devamsızlık çizelgesi tutuldu. Bu süreçte sekreteri ve odası da alınan Zana hakkında devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi için komisyon süreci işletildi. Anayasa Karma Komisyon’un kararı da devamsızlık nedeniyle düşürme yönünde oldu. Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesinde son söz Meclis Genel Kurulu’ndaydı. Genel Kurul da düşürülme yönünde oy kullandı.

(Video) 24 yıl sonra: Leyla Zana yeminine Kürtçe barış dileyerek başladı

AKP-MHP ittifakının seçilmişlere saygısı yok

26. yasama döneminde ilk olarak 21 Şubat 2017 tarihinde HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürüldü. Daha sonra sırasıyla Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk, Besime Konca’nın milletvekilliği düşürüldü. Zana ile birlikte bu sayı 6’ya yükseldi. HDP’nin milletvekili sayısı 53’e düştü.

Leyla Zana gündemi hep işgal et lütfen

6 Kasım 1991: Ez vê sondê li ser navê gelê kurd û tirk dixwîm

Bültene kayıt ol