Sağa karşı sağ ittifaklar işçilere bir şey kazandırmaz

07.01.2018 - 07:40
Haberi paylaş

Bütün sermaye partileri, 2019 seçimlerine kilitlenmiş durumda. Her biri kendi adaylarını çıkartmanın peşinde. 16 Nisan referandumunun %51 evet - % 49 hayır sonuçları, burjuva partileri ittifaklar kurmaya itiyor.

Yüzde 51'i korumak isteyen Erdoğan, ülkücülerle ittifaka hazır. Partisinin bir bölümünü Akşener'e kaptıran MHP'nin ise baraj sorunu var. Ayakta kalmak için Bahçeli'de ittifaktan yana.

OHAL'le gelen baskı ve istikrarsızlığın sorumlusu olan bu iki sermaye partisine karşı "hayır bloku" kurulması girişimleri 17 Nisan'dan beri gündemdeydi fakat son haftalarda yaşanan gelişmeler bir hayır bloku bulunmadığını, ‘hayır’ diyen birden fazla siyasi akımın aralarında bir ortaklık bulunmadığını ortaya koydu.

Laik orta ve üst sınıfların, Erdoğan'a karşı güçlü bir lider arayışlarına seslenmek isteyen Akşener'in İP'i, kapılarını CHP'ye kapatarak iktidardaki sağa karşı sağ bir muhalefetten yana olduğunu ortaya koydu.

Programı, ideolojisi ve ne kadar oy alacağı belirsiz olan ırkçı İP, CHP ile ittifak kurmayı düşünmediklerini belirterek, anti-semitik ve yabancı düşmanı kampanyalarıyla öne çıkan Saadet ve sağcı tabela partisi DP ile ittifak kurabileceklerini açıkladı.

İktidardaki "yerli ve milli" ittifakına karşı, milliyetçi partilerin ittifakının bir alterantif olamayacağı ise daha 3 sene önce, ülkücü Ekmellledin İhsanoğlu vakasıyla kanıtlanmış, burjuva muhaliflerinin ilkesiz birliği sadece Erdoğan ve Ak Parti'nin işine yaramıştı.

Soldan kimileri aylardır Akşener ya da kendiden menkul sağcılardan medet umuyor. Fakat kamuoyu araştırmaları gösteriyor ki Erdoğan'a karşı alternatif olacağını söyleyen Akşener, Ak Parti için değil CHP için seçmenlerini çalan bir tehdide dönüşmüş durumda.

Milliyetçi sermaye partilerinin kapıştığı parlamenter alandan gelecek bir değişimi bekleyenler, bunu hiç göremeyecekler. Çözüm sermaye partilerinin dayattığı sahte kutuplaşmaya son verecek, tabandan gelişecek mücadelelerde.  

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol