Tutuklu gazeteci sayısında rekor yine Türkiye’de

13.12.2017 - 13:54
Haberi paylaş

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yayınlanan 2017 raporuna göre en çok gazetecinin tutuklu olduğu ülke Türkiye. Sıralamada Türkiye’yi Çin ve Mısır takip ediyor. 

CPJ, tarafından Elena Beiser’a hazırlatılan rapora göre 2017 yılında mesleki faaliyetleri yüzünden hapsedilen gazeteciler en çok Türkiye’de yer alıyor. Tek parti rejimi ile yönetilen Çin ve darbeci Sisi tarafından yönetilen Mısır ise listede Türkiye’nin hemen arkasında yer alıyor.

Türkiye’de geçen yıl 81 gazeteci tutuklu bulunurken, bu yıl bir kısmının serbest bırakılması sonucu bu sayı 73’e düştü ancak 2016’da olduğu gibi 2017’de de Türkiye gazeteci tutuklayan ülkeler sıralamasında birinciliğini koruyarak, iki yıl üst üste birinci olmuş oldu. Listede ikinci olan Çin ve Mısır da yerlerini korudular.

Rapor, 2017’nin dünyada tutuklu gazeteci sayısının rekor kırdığı bir yıl olduğunu gösteriyor. CPJ’nin yıllık hapishane sayımında dünya çapında gazetecilik çalışmaları nedeniyle hapsedilmiş 262 gazeteci saptandı. Bu, geçen yılki tarihi rekor olan 259’un aşıldığı anlamına geliyor. Rapora göre en çok gazeteci hapseden ilk üç ülke, toplam tutuklu gazeteci sayısının yüzde 51’ini yani 134 kişiyi cezaevlerinde tutuyor.

1990’lı yılların başından beri her yıl rapor tutan CPJ’nin 2017 raporundaki bazı bulgular ise şöyle:

-Hapisteki gazeteciler %97 oranında o ülkenin vatandaşı.

-Dünya çapında hapis gazeteciler arasında 22 kadın var; oran olarak %8.

-Serbest çalışan gazeteciler olarak bakınca 75 vaka var; veya %29

-Haber yapması en tehlikeli alan politika; hapistekilerin %87'si bu alandan. Pekçok gazeteci birden çok alanda çalışıyor.

-Geçen yıl olmayıp da bu yıl hapishane sayımına giren ülkeler: Cezayir, Kamboçya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvador, Ekvator Ginesi, Guatemala, Irak, Fas, Nijer, Pakistan, Kongo Cumhuriyeti, Somali, Uganda ve Ukrayna.

Bültene kayıt ol