Antikapitalistler: “KHK’ların yarattığı mağduriyete son verilmelidir!”

23.11.2017 - 09:47
Haberi paylaş

Antikapitalistler platformu, botla Yunanistan'a geçmek isterken can veren KHK mağduru aileye ilişkin yazılı bir basın açıklaması yayımladı:

Ege Denizi yeni bir drama daha tanıklık etti. Haklarında 'FETÖ soruşturması' kapsamında yakalama kararı bulunduğu için yurtdışına kaçmak isteyen Hüseyin Maden ve eşi Nur Maden, çocuklarıyla birlikte Ege Denizi'nde teknelerinin batması sonucu yaşamlarını yitirdi. Olay, Yunanistan devriyesinin Midilli açıklarında üç çocuğun cesedini bulmasıyla ortaya çıktı. Midilli limanı yetkilileri daha sonra iki yetişkinin cesedine ulaşınca, Hüseyin Maden, eşi Nur Maden ile çocukları Nadire, Bahar ve Feridun’un hayatını kaybettiği anlaşıldı.  

Hüseyin Maden fizik öğretmeni, eşi Nur Maden ise ana sınıfı öğretmeniydi. Kastamonu'da yaşayan ailenin çocukları 7, 10 ve 13 yaşlarındaydı. Kamuda görevli Hüseyin Maden, KHK ile mesleğinden ihraç edilmiş, ardından 'FETÖ soruşturması' kapsamında anne ve baba için yakalama kararı çıkarılmıştı.

Bu dramın baş sorumluları, en başta 15 Temmuz darbe girişimi ile Türkiye demokrasisine en büyük kötülüğü yapanlardır. Darbeciler, darbeye doğrudan karışanlar yaptıklarının cezasını çekmelidir.

Ama AKP iktidarı, 15 Temmuz sonrası OHAL ilan ederek, KHK’lar yayınlayarak darbe ile ilgisi olmayan yüz binlerce insanı da işsiz, aç ve çaresiz bıraktı. Aileler bölündü, çocuklar hapislerde büyütülmeye başlandı. Türkiye’de sosyal ölüme mahkûm edilen Maden ailesinin başka çıkar yol bulamadığı için Ege Denizinde yaptığı ölüm yolculuğu, KHK’ların yol açtığı mağduriyet için acı bir örnektir.

KHK mağduru ailelerin yaşadığı zorluklar, geçim sıkıntıları bu olayda bir kez daha karşımıza çıkmaktadır. İşinden atılan yüz otuz bin kişi, aileleri ile birlikte yarım milyon insan büyük zorluklar yaşıyorlar. Devlet, yüz binlerce yurttaşına suçlu muamelesi yapıyor, masuniyet karinesi yani “bir kişi mahkeme tarafından suçlu olduğuna karar verilmediği sürece, suçsuzdur” ilkesi görmezden geliniyor. İşsiz, eğitimsiz, aç bırakılıyor, her türlü devlet yardımına ulaşması engelleniyor.

Bizler Suriye’den Türkiye’ye gelen milyonlarca insanın elden geldiğince yardımına koşmaya çalışırken, kendi yurttaşlarına bu tür bir hukuksuzluğu reva gören anlayışı kınıyoruz.

İnsanlar aç bırakılmasın, işsiz bırakılmasın, sosyal ölüme terk edilmesin.

KHK mağduriyeti artık son bulsun.

Ege Denizi, ölüm denizi olmasın.

Antikapitalistler

Bültene kayıt ol