DSİP Ankara İl Örgütü açıklaması: Kin ve nefret kaynağı LGBTİ+ filmleri değil, bunları yasaklayanlardır

15.11.2017 - 20:47
Haberi paylaş

Ankara Valiliği'nin Alman LGBT Film Günleri'ni yasaklaması üzerine DSİP Ankara İl Örgütü yazılı bir açıklama yayınladı. 

DSİP Ankara İl Örgütü, 16-17 Kasım'da yapılacak olan Alman LGBT Film Günleri'nin Ankara Valiliği tarafından yasaklanması üzerine bir yazılı açıklama yayınladı. Açıklama şöyleydi:

Kin ve nefret kaynağı LGBTİ+ filmleri değil, bunları yasaklayanlardır

Ankara'da 16-17 Kasım tarihlerinde Almanya Büyükelçiliği, Pembe Hayat KuirFest ve Büyülü Fener Sinemaları işbirliğiyle düzenlenecek olan Alman LGBT Film Günleri, halkı kin ve düşmanlığa tahrik edeceği gerekçesiyle Ankara Valiliği tarafından yasaklandı.

Valilik, yaptığı açıklamada, "Söz konusu paylaşımlarla, halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep ve bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik edeceği" iddiasında bulundu. Yani Valilik, LGBTİ+ konulu filmlerin, seyredenleri toplumun LGBTİ+ olmayan kesimine karşı kin ve düşmanlık duygularıyla dolduracağından endişe ediyor.

Ankara Valiliği, bu açıklamasıyla Türkiye'nin de imzacısı olduğu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ni açıkça ihlal etmiştir. LGBTİ+ bireylerin varlığını, bir kin ve düşmanlık unsuru olarak ortaya koymak suretiyle, kendi devletinin anayasasını da aynı şekilde açıkça ihlal etmiştir.

Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edenler LGBTİ+’ler değildir. Asıl düşmanlık üretenler, toplumu LGBTİ+ olanlar ve olmayanlar diye bölenler, LGBTİ+’leri görünmezliğe hapsetmeye çalışanlardır. Bu ve benzeri uygulamalarla, homofobi ve transfobi devlet eliyle her gün yeniden üretmektedir. Valilik, bu tavrı film festivallerine ve LGBTİ+’lere değil, homofobik ve transfobik saldırganlara yöneltmelidir.

Demokratik hakların kullanılmasına hiçbir şekilde tahammül edemeyen Ankara Valiliği, yasak üzerine yasak koyarak, Ankara'yı bir yasaklar diyarına çevirmiştir. Her türlü toplantı ve gösteri hâlen yasaktır. Film haftası gibi kültürel etkinlikler bile Valiliğin yasaklarından kurtulamamıştır. Valilik, yasakçı tavrını OHAL bahanesinin arkasına gizlemektedir.

Ankara Valiliği, LGBTİ+’lerden ve etkinliğin düzenleyicilerinden özür dileyerek, yasağı bir an önce kaldırmalıdır. Sadece bu yasak değil, kenti bir açıkhava hapishanesine çeviren diğer bütün yasaklar ve bunların dayanağı olan OHAL bir an önce kaldırılmalıdır.

LGBTİ+’lere yönelik baskılara ve üretilen nefrete derhal son verilmelidir.

Gökkuşağının renklerini soldurmaya hiçbir yasağın gücü yetmeyecektir!

DSİP Ankara İl Örgütü

Bültene kayıt ol