Ak Parti'nin ekonomik planı: Tüm kaynaklar savaşa

08.10.2017 - 12:48
Haberi paylaş

Erdoğan hükümetinin orta vadeli ekonomik planından zam yağmuru çıktı.

Gelir vergisinden MTV'ye, sarmalık tütün kağıtlarından şans oyunlarında kazananlardan alınan birçok kalemde vergiler artırılıyor.

Hükümet bir tek MTV oranında değişiklik yapacağını açıkladı, fakat gelir vergisindeki artış olduğu gibi korunurken toplam vergi gelirlerinin yüzde 60'ını ödeyen çalışanlar üzerindeki yük artırılıyor.

Sadece zam değil. Hükümet kamuya ait fabrikaları da hızla satmak istiyor. ‘Sakladığınız altınlarınızı satın’ da dendi!

Bu telaş neden?

Tepkilere yanıt veren Başbakan Yıldırım, "Ciddi ihtiyaçlarımızı karşılamak ve savunma sanayinde etkinliği arttırmak için kaynağa ihtiyaç var" diyerek zamları savundu.

Nedir bu ciddi ihtiyaçlar?

"Bir gece ansızın gelebiliriz" ülkücü sloganının ardında yerli-milli ittifakının büyük sıkışmışlığı yatıyor. Hükümet, Suriye ve Irak'ta Kürt yönetimlerine müdahale etmek için ABD ve Rusya'dan onay almaya çalışıyor.

Ak Parti'nin anlaşmaları

Trump-Erdoğan dostluğunun ilan edildiği New York'taki zirveden çıkan tek somut karar, THY’nin Amerikan Boeing firmasından 40 adet 787-9 Dreamliner uçak alma planı oldu. Alışverişin maliyeti 11 milyar dolar.

Ankara'ya gelen Putin ile Erdoğan zirvesindense, Akkuyu'da nükleer santral inşasına başlanması ve Türkiye'nin 4 adet S-400 füze bataryası için ön ödeme yapması çıktı.

60 yıl ömrü olan bu nükleer santral için, Çernobil felaketinin gerçekleştiği Rusya'nın devlet kurumu Rosatom'a  20 milyar dolar ödenecek. İki yıl sonra teslim edilecek füze bataryaları içinse 2 milyar dolardan fazla.

Ekonomi Bakanı OHAL'in ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirtip, patronların yakınmalarını duyururken, Erdoğan'ın yanıtı yine OHAL'in devam edeceği oldu ve bunu savaşa dayandırdı.

Ak Parti hükümetinin gündeminde zamlar, özelleştirme nükleer santral ödemeleri ve silah anlaşmalarının yüksek meblağları var.

Türk-İş Araştırma Dairesi'nin yayınladığı verilere göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 1.523 liraya, yoksulluk sınırıysa 4.960 liraya çıktı. Asgari ücret 1.404 lira, bir kişinin aylık geçim maliyeti ise 1901 lira. Bu küçük meblağları büyütmek içinse emekçilere verilen yanıt 'kaynak yok.'

***

Silaha değil insana yatırım

Arap ayaklanmalarının kanla bastırılması ardından Ortadoğu'yu kaplayan savaşın kazananları elbette silah tüccarları ve silah üreticisi devletler.

2016 yılında sadece Türkiye ile İran arasındaki bölgede ağır silah satışı yüzde 61 oranında arttı.

Orta Doğu en hızla silahlanan bölgeyken, Ak Parti ve yerli-milli ittifakının siyasi tercihleri sonucu burada krizler yaşayan Türkiye, dünyanın altıncı büyük silah ithalatçısı.

Silah ihracatçısı ülkelerin başında ise ilk sırada ABD, ikinci sırada ise Rusya geliyor.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol