Cumhuriyet davası duruşması: Basın çalışanlarına özgürlük!

11.09.2017 - 11:25
Haberi paylaş

Cumhuriyet gazetesi yönetici, yazar ve avukatları hakkında "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin olarak yürütülen soruşturma kapsamında davanın ikinci duruşması bugün yapılıyor.

Duruşma sonunda, 316 gündür tutuklu bulunan Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Kadri Gürsel ile 255 gündür tutuklu bulunan Ahmet Şık’ın tahliye talepleri bir kez daha değerlendirilecek. Emre İper ise 158 gün sonra savunma yapacak.

Silivri Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde bulunan büyük salonda görülen duruşma öncesi pek çok meslek örgütünün çağrısıyla dayanışma eylemi yapıldı.

Duruşma salona girişleri tek noktadan sağlamak için jandarma kapıyı adeta ablukaya aldı. Cep telefonu, bilgisayarın alınmaıyacağı duruşmada izleyiciler kimliklerini vererek ve üst aramasındın geçirilerek salona alınacağı için girişte de uzun bir sıra oluştu. Bin kişilik duruşma salonuna sadece 90 kişinin alınmasına karar verilmesi nedeniyle salona girişler sırasında gerginlik yaşandı.

Ne olmuştu?

Gözaltılardan 9, iddianamenin hazırlanmasından 3 ay sonra sonra başlayan davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı ve yazar Kadri Gürsel ve  muhabir Ahmet Şık ile Twitter’da "Jeansbiri" adlı hesabı kullandığı iddia edilen Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hâlinin devamına hükmetmişti. Mahkeme, ara kararında Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Utku, Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Avukat M. Kemal Güngör, yazar Hakan Kara, Okur Temsilcisi Güray Öz, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni  Turhan Günay ve çizer Musa Kart'ın tahliyesine karar vermişti. Tahliyelerine karar verilen yedi kişiye yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci ve Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba'nın imzalarının bulunduğu iddianamede, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç ve Cumhuriyet yazarları Aydın Enginile Hikmet Çetinkaya'nın tutuksuz yargılandığı davada, "sanık"lar hakkında 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bültene kayıt ol