Sezgin Tanrıkulu: “Gerçekleri söylemeye devam edeceğim”

10.09.2017 - 17:58
Haberi paylaş

Silahlı insansız hava uçakları ile ilgili sözleri nedeniyle hakkında 301’den soruşturma başlatılan CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu soruşturma hakkında konuştu. 

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkkında açılan soruşturma ve silahlı insansız hava uçakları (SİHA’lar) üzerine konuştu. Hakkari’de SİHA’lar ile saldırıya uğrayan kişilerin bulunduğunu söyleyen Tanrıkulu, olaydan önce çekilmiş bir fotoğrafı da gazetecilere gösterdi. Tanrıkulu, "Aynı yerde çekilmiş piknik yaptıkları yer. Ben bunların sivil olduğunu söylüyorum. Bunlar dağda terörist değil. Bunlar siviller ve vurulmuşlar. Tümünün bende telefonları var. Bende telefonları var, paylaşabilirim. Arasınlar, 'o gün mü gitmişler, hangi gün gitmişler?' Hepsi iş güç sahibi olan insanlar" dedi.

Bu bilginin kendisine ulaşması üzerine mecliste basın toplantısı düzenlediğini söyleyen Tanrıkulu, saldırı bilgisini muhtardan aldığını ifade ederek,  "Bilgi de şuydu, 31 Ağustos'ta Hakkari merkeze bağlı Tale Köyünde 4 sivilin silahlı insansız hava aracı tarafından bombalandığıydı. Bunlardan birisi ölmüştü, diğer üçü de yaralı ve kendi imkanlarıyla hastaneye gitmişti. Ben bunların sivil olduğunu, Hakkari merkezde oturduğunu, bu bilgilerin bana muhtar, ölenin kardeşi ve yaralıların da çocukları tarafından getirildiğini ifade ettim” şeklinde konuştu.

“Beni suçlamakla gerçekleri örtemezler”

Sezgin Tanrıkulu, “İçişleri Bakanlığı, Adalat ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı'nın iddia ettiği gibi değil. Ben fotoğraflarını gösteriyorum. Beni suçlamakla bu gerçekleri örtemezler. Bana kesin bilgi gelmezse paylaşmazdım. Ben milletvekiliyim, eleştiri hakkımı, ifade özgürlüğümü kullanamazsam vatandaş nasıl kullanacak. Ben bir iddia ortaya attım. Bu bir eleştiri, bir iddia. Ve soruyorum yine, ne yaptınız,  bu emri verenler hakkında her hangi bir işlem yaptınız mı? Ölenler sonuçta sivil, elinde silah olan teröristler değil" dedi.

Sosyal medya ve telefon üzerinden binlerce tehdit aldığını açıklayan Tanrıkulu, “Dün neredeyse Bakanlar Kurulu'nun bütün üyeleri Türkiye'nin değişik yerlerinde beni hedef gösterdiler. Ben tek başına bir adamım. Arkamda partim var. Ama onların etrafında onlarca koruma var” diye konuştu.

“Kimliğiniz Kürt ise hainsiniz, düşmansınız”

Açılan soruşturmanın anayasaya aykırı olduğunu kaydeden Tanrıkulu,Hiçbir soruşturmadan çekinmiyorum. Ben 25 yıl avukatlık yaptım, çok da yargılandım ama hepsinden beraat ettim. Hiçbir örgütle bugüne kadar bir ilişkim olmadı, Cumhuriyet Halk Partisi ve insan hakları örgütleri var sadece. Onun dışında bir örgütüm yok. 25 yıl boyunca beni Diyarbakır gibi bir yerde örgüt üyesi yapamadılar şimdi milletvekiliyim, ağır insan hakları ihlallerini ve bu suçları kamuoyuyla paylaşıyorum. Paylaştığınız ölçüde, bir de kimliğiniz Kürt ise hainsiniz, düşmansınız. Böyle bir anlayış var karşımızda. Bunu kabul etmiyorum. Açılan soruşturma da Anayasa'ya aykırıdır. Cumhurbaşkanı'ndan bana göre daha öte,  Türkiye Cumhuriyeti Başsavcısı sıfatını kullanan Sayın Erdoğan'ın talimatıyla açılmıştır. Ama ben bu gerçekleri söylemeye devam edeceğim"  dedi.

Tanrıkulu sözlerini, “Diyarbakır Barosu başkanıyken yargının tarafsızlık ve bağımsızlık sorunu olduğunu söylüyordum. Ama 2010'dan sonra, hele hele şimdi bana göre yargı yok. Ama yine de korkmadan, çekinmeden, ne olursa olsun bu gerçeklerin üzerine gideceğiz. Tabi ki bu devlet terörle mücadele edecektir ama hukuk kurulları içerisinde, hukuk dışına çıkmadan ve insanların yaşamlarını gözeterek bunu yapmak durumundadır" diye noktaladı. 

Bültene kayıt ol