Dava başladı: Cumhuriyet çalışanlarına kitlesel destek

24.07.2017 - 13:14
Haberi paylaş

FETÖ üyeliği iddiasıyla yargılanan savcı Murat İnam’ın Cumhuriyet gazetesine yönelik başlattığı soruşturma kapsamında 267 gündür tutuklu bulunan gazetenin yazar, yönetici ve avukatları bugün hakim karşısına çıktı.

267 gündür tutuklu bulunan Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Kitap eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yayın danışmanı ve yazarı Kadri Gürsel, okur temsilcisi Güray Öz, çizeri Musa Kart, yazar Hakan Kara, avukatlar Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör ve yönetici Önder Çelik, 206 gündür tutuklu olan muhabir Ahmet Şık ve tutuksuz yargılanan İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, muhasebe çalışanı Günseli Özaltay ve eski çalışan Bülent Yener, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkıyor. Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında ise soruşturma aşamasında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Kadri Gürsel savunma yaptı: “İftiralarla dolu bir fezleke...”

17 Cumhuriyet çalışanına haber, köşe yazısı ve sosyal medya paylaşımının haricinde herhangi bir delil bulunmayan iddianamede, açık kaynak taramaları, gazetemiz hakkındaki iftira niteliğindeki tanık beyanları ile FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKPC’nin eylemlerini meşru göstermeye yönelik yayın yapmak suçlamasıyla hapis cezaları isteniyor.

266 günlük tutukluluğun ardından: Cumhuriyet gazetesi davası başlıyor

Büyük dayanışma

Sabah Cumhuriyet gazetesi önünde buluşan yüzlerce kişi, dayanışma amacıyla Çağlayan Adliyesi'ne yürüyerek burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eyleme Cumhuriyet çalışanları, TGS ve çok sayıda kitle örgütünden katılım oldu.

Cumhuriyet Davası Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamda, 5 gün boyuncu Çağlayan Adliyesi önünde nöbet tutulacağı belirtildi.

Dışarıdaki Gazeteciler adına yapılan basın açıklamasında ise tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması talep edilerek, "Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet" ifadelerine yer verildi.

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, adliye önünde yaptığı açıklamada "Burada hukukçu meslektaşlarım ve gazeteciler, sadece mesleklerini yaptıkları için ve Cumhuriyet gazetesinde çalıştıkları için tutuklular. İktidara göre muhalif herkes terörist. Tek terörist olmayan kendileri" diye konuştu.

Soyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcıı Umut Oran da yaptığı açıklamada Cumhuriyet gazetesi çalışanlarına destek verdi. Konuşmasında düşünce ve haber alma özgürlüğüne vurgu yapan Oran, "Birleşe birleşe direne direne kazanacağız. Bu ülkede demokrasiyi ve adaleti mutlaka egemen kılacağız" dedi.

Basın açıklamasının ardından, gazetcilerin ve Cumhuriyet okurlarının getirdiği balonlar özgürlük için uçuruldu.

Daha sonra salona geçildi. Yargılanan Cumhuriyet gazetesi yazar, yönetici ve avukatları savunmalarına başladı.

Bültene kayıt ol