İnsan hakları savunucularından 6'sı tutuklandı

18.07.2017 - 08:33
Haberi paylaş

Büyükada’da eğitim çalışmasındayken gözaltına alınan insan hakları savunucularından 6'sı tutuklandı, 4'ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

5 Temmuz'da Büyükada'da gerçekleştirdikleri eğitim toplantısına yönelik polis baskını sonucunda gözaltına alınan insan hakları aktivistleri, AKP'ye yakın gazetelerde "ajan", "terörist," "suçlu" ilan edilmişlerdi. Kimileri "kalkışma planı" yaptıklarını dahi öne sürdü.

Erdoğan da gözaltılarla ilgili sorulara "Söyledikleriniz Büyükada'da niye toplanmıştı? Onlar adeta 15 Temmuz'un devamı niteliğinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdir" diyerek yanıt vermişti.

İnsan hakları savunucularının savcılık ifadeleri dün Çağlayan Adliyesi’nde tamamlandı. İfadelerin alınmasının ardından savcılık, 10 insan hakları savunucusunu da "terör örgütüne yardım etmek" suçlamasıyla tutuklama istemiyle mahkemeye sevk etti.

İnsan hakları savunucularına yönelik iftiralar bir bir çöküyor

Mahkeme, sabah 6.00 sularında İdil Eser, Veli Acu, Günal Kurşun, Özlem Dalkıran, Peter Steudtner ve Ali Ghravi'nin tutuklanmasına; Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün ve Nalan Erkem'in de adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Adli kontrol kapsamında dört kişiye yurtdışına çıkışyasağı konulurken, haftada üç gün de kolluk birimlerine giderek imza atmaları istendi.

Tutuklama talebinde, Büyükada'da insan hakları savunucularının güvenliği konulu eğitime katılan 10 kişinin "Önceden herhangi bir duyuru yapılmaksızın ‘çalışma atölyesi’ adı altında bir toplantı organizasyonu gerçekleştirildiği, bu toplantıda bilgilerin polis veya başka şahıslar tarafından ele geçirilmesinin nasıl engelleneceğinden" bahsedildiği gibi ifadelere yer verilmişti.

İnsan hakları savunucuları savcılıkta savunma yapacak

İnsan Hakları Ortak Platformu'ndan çağrı: “Arkadaşlarımızı serbest bırakın”

Adalet Zemini: “İnsan hakları savunucuları derhal bırakılmalıdır!”​

İnsan hakları örgütlerinden açıklama

İnsan hakları savunucularının gözaltı süresi bir hafta daha uzatıldı

İnsan hakları savunucuları “darbeci” ilan edildi

A Haber “yorum” kattı, insan hakları savunucularını “ajan” ilan etti

Büyükada'da insan hakları savunucularına toplu gözaltı

Bültene kayıt ol