Kadın akademisyenlerden Ankara Üniversitesi'ne: “Barışı konuşana da bak!”

23.06.2017 - 23:50
Haberi paylaş

Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen kadın akademisyenler, üniversitede düzenlenecek “Savaşta ve Barışta Kadın” sempozyumuna ilişkin bir açıklama yayınlayarak “Barışı konuşana da bak” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in onursal başkanlığında, Ankara Üniversitesi Kadın Platformu Koordinatörlüğü ve Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü işbirliği ile 8-10 Mart 2018 tarihlerinde “Savaşta ve Barışta Kadın” sempozyumu düzenleneceği duyuruldu.

Ancak Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu çok sayıda akademisyeni ihraç eden Ankara Üniversitesi’nin konusu “Savaşta ve Barışta Kadın” olan uluslararası bir sempozyum düzenlemesi tepki çekti.

Üniversiteden ihraç edilen kadın akademisyenler yazılı bir açıklama yaparak, konferansın uluslararası katılımcılarını üniversitede yaşanan hukuksuzlukla ilgili bilgilendireceklerini belirtti.

İhraç edilen kadın akademisyenler, herkesi "barış isteyen akademisyenleri hukuksuzca cezalandıran" ve kadın çalışmaları alanındaki akademik çalışmaları sekteye uğratan Ankara Üniversitesi'nin sempozyumuna katılmamaya çağırdı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Barışı konuşana da bak!

Sadece barış talep ettikleri için çok sayıda akademisyeni KHK ihraç listelerine koyarak ya da emekliliğe zorlayarak Türkiye tarihindeki en büyük akademisyen tasfiyesini gerçekleştiren Ankara Üniversitesi, 2018 yılı Mart ayında “Savaşta ve Barışta Kadın” temalı uluslararası bir sempozyum düzenleyeceğini duyurdu!

Ankara Üniversitesi Kadın Platformu Koordinatörlüğü tarafından düzenlendiği anlaşılan konferansın danışma kurulu listesinde Ankara Üniversitesi'nden pek çok kadın akademisyenin ismi yer alıyor. A.Ü. Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden (KASAUM) bazı meslektaşlarımız, isimlerine danışma kurulunda yer verilmesinin tamamen bilgileri dışında olduğunu ve bu konuda kendilerinden hiçbir şekilde onay alınmadığını kamuoyuyla derhal paylaştılar.

Söz konusu tasfiye sayıca ağırlıklı olarak toplumsal cinsiyet, kadın çalışmaları, göç ve mültecilik konularında çalışan kadın akademisyenleri hedef almasının yanı sıra, başta KASAUM ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı olmak üzere birçok akademik birimi işleyemez hale getirdi. Üstelik Ankara Üniversitesi'nde Erkan İbiş yönetimiyle birlikte kadın çalışmaları alanına dönük baskıcı politikalar, lisansüstü programların kontenjanlarını düşürmek, LGBTİ örgütleriyle yapılan ortak etkinlikleri engellemek gibi birçok uygulama bu tasfiyeden bile önce başlamıştı.

Bu uygulamaların Ankara Üniversitesi’nin tarihine bir utanç sayfası olarak eklendiği böyle bir dönemde, uluslararası bir konferans aracılığıyla yurtdışından saygın kişi ve kurumların desteğini de alarak, yaşanan haksız, hukuksuz akademik kıyımın üzeri örtülmeye çalışılıyor. Bundan da öte, Ankara Üniversitesi yönetiminin kendisine, “Savaşta ve Barışta Kadın” gibi bir teması olan bu organizasyon aracılığıyla meşruiyet ve itibar sağlamak istediği anlaşılıyor. Buna kayıtsız kalamayız.

Barış İçin Akademisyenler bildirisi imzacısı ve büyük çoğunluğu kadın olan çok sayıda akademisyeni haksız ve hukuksuz bir biçimde tasfiye etmiş bir üniversitenin rektörünün onursal başkanı olduğu bir konferansı hiçbir şekilde kabul edilir bulmuyoruz!

Bu konferansın uluslararası katılımcılarını üniversitemizdeki hukuksuz, biatçı ve zalim akademik tasfiyenin yol açtığı yıkım konusunda bilgilendireceğimizi ve bu etkinliğe neden katılmamaları gerektiği konusundaki düşüncelerimizi kendileriyle en açık biçimde paylaşacağımızı duyuruyoruz!

Ankara Üniversitesi’ndeki barıştan ve kadınlardan yana bütün birim ve kişileri de barış isteğini en ağır biçimde ve hukuk dışı yollarla cezalandırmakta, kadın çalışmaları alanındaki akademik çalışmaları sekteye uğratmakta bir an bile tereddüt etmeyen bu çağdışı anlayışın sahibi yönetimin düzenlediği konferansa katkıda bulunmayı reddetmeye, bu etkinliğe katılmamaya ve etkinliği kınamaya davet ediyoruz.

Söz konusu konferans organizasyonuyla ilgili gelişmeleri bundan sonra yakından takip edeceğimizi ve gereken her aşamada tepkimizi ortaya koyacağımızı da bildiririz.

Ankara Üniversitesi’nden Tasfiye Edilen Kadın Akademisyenler


Haberleri olmadan akademisyenlerin isimlerini yazmışlar

Bu sırada, Ankara Üniversitesi’nin sempozyumun danışma kuruluna hocaların haberleri olmadan isimlerinin eklediği ortaya çıktı.

Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Esra Sarıoğlu, sempozyum kurullarında ismini yer alması üzerine sosyal medya hesabından açıklama yaparak, “Onayım olmadan ismimi kullanmaları zaten büyük bir sorun. Ama bundan da önemlisi, üniversitedeki kadın çalışmalarını bu denli zayıflatan, barış akademisyenlerini okuldan atan bir yönetimin düzenlediği Savaşta ve Barışta Kadın Sempozyumu’nun bir parçası olmam mümkün değil” dedi.

Siyasal Bilgiler Fakültesi-Mülkiye’nin son seçilmiş dekanı Prof. Dr. Serpil Sancar da isminin sempozyumun danışma kurulunda yazdığını haberlerde okuduğunu ancak ilgili web sayfasında danışma kurulu listesinin henüz ilan edilmemiş göründüğünü söyledi. “Ya da ilan edildikten sonra kaldırılmış olabilir. Dolayısıyla iddianın kanıtına ulaşamadım henüz. Ama görmüş olanlar var. Bu bilgiye sahip olanlar web adresini yeniden paylaşırsa sevinirim” diyen Sancar, GazeteDuvar’a “Adım kullanılmışsa da bu iznim ve desteğim dışı bir durumdur” diye konuştu.

127 akademisyen ihraç edildi, Kadın Çalışmaları hocasız kaldı

Ankara Üniversitesi, 127 akademisyeni ihraç ederek, akademiden en çok akademisyen ihraç eden üniversitelerden biri olmuştu.

Bu ihraçlar nedeniyle Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı işleyemez hale gelmişti.

Sempozyum 8 Mart 2018’de

8-10 Mart 2018’de Ankara’da düzenlenecek sempozyumun web sitesinde şu ifadelere yer veriliyor:

“Sempozyumun amacı, kadınların, dünyada artan savaş ve çatışma ortamından etkilenme biçimlerini ortaya koymak, savaş sonrası dönemdeki konumlarını tartışmak ve barışın inşa edilmesindeki katkılarını görünür kılmaktır.”

Sempozyumun konu başlıkları ise şöyle:

* Göç ve Kadın

* Kadın Sağlığı ve Savaş (Travma, Şiddet, Taciz vb.)

* Savaş Ekonomisinde Kadın

* Savaş Hukukunda Kadın

* Savaşta Ailenin Dönüşümü

* Kadın Anlatıları “Savaşı Yaşayan Kadınlar”

* Barışın İnşasında Kadın

* Barış Antlaşmalarında Kadın

* Barışa Katkıda Bulunan Öncü Kadınlar

* Savaşta ve Barışta Kadın İmajı

* Barış için Kadının Eğitimi

* Savaşın Sanata Yansıması

* Sanatın Barışa Katkısı.

(Bianet)

Bültene kayıt ol