Hapisteki vekil sayısı 12'ye çıktı: CHP, İstanbul'a yürüyor

15.06.2017 - 17:42
Haberi paylaş

Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması üzerine CHP harekete geçti. Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan İstanbul'a başlattığı yürüyüş, kalabalık bir katılımla başladı. CHP'lilerin talebi 'adalet.'

MİT TIR'larının Jandarma tarafından engellenmesi üzerine gelişen olayın gizli belgelerini Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar'a iletttiği gerekçesiyle yargılandığı davada, eski Hürriyet gazetesi genel yayın yönetmeni ve CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu hakkında önce müebbet istenmiş, ardından 25 yıl hapis cezası verilmişti.

Keyfi baskılar ve anti-demokratik gelişmeler karşısında pasif kalmakla eleştirilen CHP lideri, parti seçmenleri için bardağı taşıran bu son damlanın ardından sokağa çağrı yaptı.

Büyük tepki

Ankara Güven Park'ta başlayan yürüyüş, başta Valilik tarafından engellenmek istenirken, yoğun tepkiler üzerine yasak kaldırıldı.

Berberoğlu'nun tutuklanmasına giden süreç, Ak Parti, MHP ve CHP vekillerin oylarıyla Selahattin Demirtaş ve HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırması ile başladı.

Milletvekillerinin siyasi dokunulmazlıklarına son veren ve HDP'li vekillerin serbest bırakılması için hiçbir girişimde bulunmayan CHP, şimdi kendisini vuran bu anti-demokratik uygulamaya karşı herkesi mücadele etmeye çağırıyor.

Erdoğan yönetiminin baskılarına maruz kalanlar, kendileri için pek bir şey yapmasa da adalet sesini yükseltiyor.

Demokrasi skandalı

Türkiye hapishanelerindeki milletvekili sayısı Berberoğlu ile 12'ye çıktı.

İlk kez bir CHP milletvekili tutuklanırken, 11 HDP milletvekili aylardır hapiste. İki milletvekili düşürülen HDP'nin bir milletvekili hakkında da tutuklama kararı bulunuyor.

Halkın seçtiği, mecliste çalışan, yani adresleri belli olan 12 milletvekilinin tutuklu yargılanması, siyasi karar ve tercihlerin sonucu.

Darbe girişiminden yaklaşık bir yıl sonra, demokratik kazanımlar değil hapisteki vekiller konuşuluyor.

Savaş politikalarının sonucu

Milletvekillerinin siyasi dokunulmazlıklarının kaldırılması, esas olarak Demirtaş ve Kürt halkının seçilmiş temsilcilerine susturma girişiminin, savaş politikalarının bir sonucu.

Darbe girişimini de OHAL'i de yaratan savaş ortamı, Kılıçdaroğlu ve CHP tarafından desteklendi.

Irak ve Suriye'ye savaş tezkelerine 'evet' oyu veren CHP vekiller, HDP'lilerin tutuklanmasına giden sürece 'evet' demekten çekinmedi.

Şimdi başı sıkışınca HDP'liler için de adalet istemeye başlayan Kılıçdaroğlu, 'hayır bloku' ziyaretlerinde Demirtaş'a uğramayı düşünmedi.

Sermaye partilerinin desteğiyle devletin ağır baskısına maruz kalan HDP ise bugün CHP'lilerin hakkını savunuyor.

Demirtaş ve tutuklu vekiller serbest bırakılsın!

Keyfi tutuklama ve baskılar, başladığı yerden bitirilebilir. Burası mecliste üçüncü gruba sahip HDP'nin eş başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklandığı yerdir.

Demirtaş ve tutuklu tüm milletvekilleri bir an önce serbest bırakılmalıdır.

Milletvekilleri haklarında açılan davalarda tutuksuz yargılanmalıdır.

Adalet bugün, kendi başına geldiğinde değil, dün, bugün ve yarın, herkes için talep edenlerin mücadelesiyle gelecek.

Bültene kayıt ol