Ermeni patrik vekili Ateşyan istifa etti

25.05.2017 - 09:27
Haberi paylaş

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Patrik Vekilliği görevinden istifa etti.

Türkiye Ermenileri, bir süredir yeni patrik seçiminin yapılması için girişimlerini sürdürüyordu. Kilise geleneklerine göre, seçim sürecinin başlayabilmesi için Patrik Genel Vekilliğinin ortadan kalkması gerekiyordu.

Agos'un haberine göre, Ermeni toplumu içinde yaşanan tartışmaların ardından, Patrik Genel Vekili Başespikops Aram Ateşyan, dün bazı vakıf yöneticileri ve hayırseverle bir araya geldi. Toplantıya katılan vakıf yöneticileri, Ateşyan’ın Patrik Genel Vekilliğinden istifa ettiğini belirttiler.

Aram Ateşyan istifa görüşmesinin yapıldığı gün Almanya’da bulunan Değabah Bekçiyan’a bir mektup gönderdi ve İstanbul’a davet etti. Ateşyan mektubunda “Bizim artık gönül rahatlığıyla patrikhanenin yönetimini size teslim edebilmemiz için gerekli koşulların olgunlaştığını gözlemlemekteyiz” ifadesini kullandı.

İstifa'nın arka planı

Agos'tan Miran Manukyan ve Uygar Gültekin, sürecin arka planını şöyle aktardılar:

Türkiye Ermenileri, Patik Mesrob Mutafyan’ın sağlık sorunları nedeniyle aktif olarak görevini yürütememesi nedeniyle yeni Patrik seçiminin yapılmasını istiyordu. Uzun süre devam eden tartışmaların ardından Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi, 27 Ekim 2016’da patrik makamının boş olduğunu ilan etmiş seçim sürecini başlatmıştı. 15 Mart 2017’de Ermeni Kilisesi geleneklerine göre seçim sürecinin yürütülmesi için Değabah (Patrik kaymakamı) seçimi yapılmış Almanya Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Karekin Bekçiyan Değabah seçilmişti. İstanbul Valiliği, değabah seçimi yapılırken, Patrikhaneye gönderdiği yazıyla seçim sürecinin başlatılamayacağını bildirmiş, seçim süreci askıya alınmıştı. 

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede de seçim süreci gündeme gelmiş, Şirinoğlu, Erdoğan’ın Patrik seçimi için referandum sonrasını işaret ettiğini duyurmuştu. Sürecin tıkanmasının ardından Şirinoğlu’nun temasları devam etti.

Sürecin önündeki en önemli engellerden biri Ateşyan’ın yürüttüğü Patrik Vekilli makamıydı. Ateşyan’ın istifasıyla sürecin önün açılabileceği sık sık dile getirildi. Ateşyan’ın istifası için protestolar da yapıldı. İmza kampanyaları düzenlendi.

Dışişleri devrede

Süreç 18 Mayıs Perşembe günü hızlandı. Dışişleri Bakanlığından bir heyet Ermeni Vakıflarının başkanları ve yöneticilerinden sürece ilişkin bilgi aldı.  Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kaan Esener ve Dışişleri Bakanlığı Araştırma Genel Yardımcısı Mustafa Özcan 18 Mayıs Perşembe günü Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi'ni ziyaret etti. Vakıf Başkanı İskender Şahingöz’le görüştü. Dışişleri Heyeti, ayrıca Karagözyan Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu’yla da görüşme yaptı.

İstifa toplantısı  

Temaslar devam ederken 24 Mayıs Çarşamba günü Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, bazı eski ve yeni vakıf yöneticileriyle toplantı yaptı. Toplantıya Melkon Karaköse, Dikran Gülmezgil, Murat Öğer, Aret Ergan, Rober Haddeciyan, Ara Koçunyan,  Hrant Moskofyan katıldı. Aynı gün Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu da idari çevrelerle temaslar yürüttü.

Ateşyan toplantıda yöneticilere tepkilerden yorulduğunu ve artık istifa ettiğini açıkladı.

Edinilen bilgiye göre, Ateşyan, toplantıda seçim sürecinin önünün açılması için ve gördüğü lüzum üzerine istifa ettiğini katılanlara bildirdi. Ateşyan, sürecin selameti açısından üzerine düşeni her zaman yapmaya hazır olduğunu da belirtti. Değabah Bekçiyan ve Eçmiyazin’e de konuyla ilgili bilgi verdiğini de söyledi.  Bu çerçevede Bekçiyan ve Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II’ye Ateşyan tarafından mektup yazıldı. Patrikhane sitesine konan yazılı açıklamada ise Ateşyan Patrik Mutafyan tarafından kendisine verilen Lusarabedlik  (Kiliselerin rutin işleyişini organize etme) görevini sürdüreceğini belirtti.

Bültene kayıt ol