Gülmen ve Özakça’ya tutuklama talebi

23.05.2017 - 15:50
Haberi paylaş

76 gündür açlık grevinde olan ve dün sabah evlerine yapılan polis baskını ile gözaltına alınan Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın ifadeleri tamamlandı. Gülmen ve Özakça, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Açlık grevinin 75. gününde gözaltına alınan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın ifade işlemleri tamamlandı. Gözaltı süresi boyunca Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumuna bilgi alınamadı. Polis ifade işlemleri sırasında koridora barikat kurdu. Savcı Gülmen ve Özakça’yı tutuklama talebi ile mahkemeye sevk etti.

KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, savcının ve polisin yönelttiği soruları aktardı.

Savcının soruları ise şöyle:

“Ölüm orucu eylemi yapmanız konusunda size ne tür menfaatler sunulmaktadır?”

“Yaptığınız eylemlerle hak arayışından uzak, halkta kin ve nefret uyandıran eylem tarzı yapmanızın amacı nedir?”

“Ülkemiz genelinde eylem birlikteliği yaparak ülkemizde Gezi türü olaylar mı başlatmak istiyorsunuz?”

“Masumane hak arayışı görünümündeki bu eylemlerin asıl amacı nedir?”

“Sizi kim finanse ediyor?”

Savcının vereceği kararı beklerken açıklamalarda bulunan Nuriye Gülmen, “Bobby Sands’in bir sözünü söylüyorum hep yine söyleyeyim: Bütün cephanemizle insanız” dedi.

Gülmen’in açıklamaları şöyle: "İfadelerimiz alındı. Savcının kararını bekliyoruz. Savcı soru bile soramadı. Soruşturmaya dair sorabildiği “Sosyal medya hesaplarınızdan suç unsuru bulunan paylaşımlar yaptınız mı?” Bunun haricinde bir soru yoktu. Ama tutuklamaya sevk edeceğini düşünüyoruz. Çünkü emir büyük yerden gelmiş çok belli oluyordu. Bobby Sands’in bir sözünü söylüyorum hep yine söyleyeyim: Bütün cephanemizle insanız. Ezilmeyi reddetmiş bir insanın karşısına koyacak bir şey bulamazsınız. Bizi tutuklayabilirler, ellerinde tek delil olmamasına rağmen bugün bunu yapabilirler, bunu biliyoruz. Ama biz ezilmeyi reddetmeye hapishanede de devam edeceğiz. O yüzden çaresizler. Direniş bizim için içeride devam edecek. Buradan bir kez daha dışarıda da herkesi direnmeye devam edeyim. Biz iyiyiz, iyi olacağız. Herkese çok selam ve sevgiler."

Semih Özakça ise “Baskılar, tutuklama tehdidi ve tutuklamalar onların çaresizliğidir. Bizim işimizi isteme hakkımızı elimizden alamazlar. Her halükarda biz umudumuzu koruyacağız. Zafere kadar daima mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Neler olmuştu?

Yüksel Caddesi'nde açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın gözaltına alınmasının ardından eşi Esra Özakça ve annesi Sultan Özakça süresiz açlık grevine başlamıştıı. 

Cumartesi günü ise Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek vermek için buluşanların dayanışma çadırına polis müdahele etmiş ve dördü Barış İçin Kadın Girişimi’nden olmak üzere dokuz kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar dün serbest bırakıldı.

DSİP: “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça yalnız değildir!”

Bültene kayıt ol