Türkiye, Avrupa sonuncusu: Basın özgürlüğünde bu yıl da gerileme var

29.04.2017 - 15:59
Haberi paylaş

Freedom House’un basın özgürlüğü raporuna göre Türkiye, 199 ülke arasında 163’üncü sıraya geriledi. Avrupa'da ise 42. ve son sırada.

Basın özgürlüğünün küresel olarak son 13 yılın en düşük seviyesine gerilediği belirtilen raporda, Türkiye’ye 100 üzerinden 76 puan verildi. Sıralamada en kötü puanı alan ülke ya da ülkeler 100 puan alıyor. Türkiye’nin geçen yılki puanı 71’di.

Türkiye basın özgürlüğünün en çok gerilediği ülkeler arasında yer alırken, otoriter ülkelerin siyasi veya sosyal çalkantıları bağımsız ya da muhalif yayın organlarına baskı yapmak için mazeret olarak kullandığı belirtildi.

Basın özgürlüğü kategorilerinde ‘özgür olmayan’ ülkeler arasında yer alan Türkiye ile ilgili, “Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik darbe girişimi, bağımsız ve eleştiren medyanın hali hazırda vahim olan durumunu daha da kötüleştirdi. Başarısız darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL sırasında onlarca yayın organı kapatıldı, binlerce gazeteci ve medya çalışanı işlerini kaybetti, birçoğunun da yurt dışına çıkması yasaklandı. Gazetecileri Koruma Komitesi’ne (CPJ) göre, Aralık 2016 itibarıyla 81 gazeteci hapisteydi ve bu dünyadaki en yüksek sayıydı” ifadeleri kullanıldı.

Basının sadece 13 ülkede özgür olduğu ifade edilen raporda, en kötü 10 ülke olarak Türkmenistan, Kuzey Kore, Özbekistan, Eritre, Kırım, Ekvator Ginesi, Küba, Suriye, İran ve Azerbaycan gösterildi.

Bültene kayıt ol