LGBTİ aktivistine cinsel saldırıya savcı beraat talep etti

26.04.2017 - 16:08
Haberi paylaş

LGBTİ aktivisti Kemal Ördek'e saldıranlar ceza aldıktan sonra, İstinaf mahkemesinde görülen davada savcı "cinsel saldırı için kesin delil yok" dedi. Ördek, "Saldırganların beyanı esas alınıyor", avukatı "Daha ne görmek istiyorlar" diyor. 

LGBTİ aktivisti ve Kırmızı Şemsiye Derneği Başkanı Kemal Ördek’e saldıran üç kişinin yargılanmasına bugün devam edildi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saldırganlar toplam 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bugün istinaf mahkemesinde görüşülen davada, savcı Türkay Türkler, Ördek’e karşı cinsel saldırı suçunun oluştuğuna yönelik “her türlü şüpheden uzak, tam, kesin ve inandırıcı delil” bulunmadığını iddia etti ve cinsel saldırı suçundan beraat istedi.

Tehdit suçunun yağmaya dönüştüğünü söyleyen savcı, yağmaya teşebbüs suçunun katalog suçlardan olması nedeniyle, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağını söyleyerek sanıklar hakkında tutukluluğun devamına karar verilmesini talep etti.

"Daha ne görmek istiyorlar?"

bianet’in haberine göre; Kemal Ördek, “Benim evimde gerçekleşmiş, kamera yok. Tek tanıklar saldırganlar. Onların beyanı esas alınıyor ama mağdur olmama rağmen benim beyanım esas alınmıyor. Bunu nasıl anlatmamı istiyorlar?” dedi.

Ördek’in avukatı Eda Balçık da ““Daha ne görmek istiyorlar? Davanın başından beri rızanın nerede başlayıp nerede bittiğine dair ispat yapmaya çalışıyoruz. Kemal’in cinsel kimliği nedeniyle böyle bir uygulamaya maruz kaldığımızı söyleyebiliriz” diye konuştu.

Balçık, savcının tehdit suçunun yağma suçuna dönüştüğünü belirttiğini ve suçlamalara yağmaya teşebbüsü eklediğini söylerken, “Bu iyi bir şey ama bizim için önemli olan cinsel saldırı suçunun tanınmasıydı” dedi.

Mahkeme başkanının izinde olması nedeniyle, duruşmaya 24 Mayıs’ta devam edilmesine karar verildi.

Ne olmuştu?

LGBTİ aktivisti Kemal Ördek, 5 Temmuz 2015 Pazar gecesi Ankara’daki evinde cinsel saldırıya uğramış, "Şu Lut kavmi de bir türlü bitmedi" diyen polise "Biz erkek adamız memur bey, siz bizim halimizden anlarsınız" dediği iddia edilen saldırganlar serbest bırakılmıştı.

Ördek ayrıca bir polis memurunun “Şu Lut Kavmi de bir türlü bitmedi ya” diyerek içeri girdiğini, polislerden birinin yüksek sesle ‘Bunlar Gezi’de Hükümet’e karşı ayaklandılar’ dediğini, ifadesini alan polisin ise "Sen tecavüze uğramadın ki, nereden çıkarıyorsun bunu" dediğini söylemişti.

Üç saldırganın nitelikli cinsel saldırı, kasten yaralama, hırsızlık, hakaret, tehdit ve cebir ile kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarından Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına 27 Ekim 2015’te başlanmıştı.

Avukatları, saldırı günü Ördek’in götürüldüğü karakolda görevli polis memurları hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu. Bu suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı çıkmıştı.

Saldırının ardından yaklaşık 36 saat boyunca Ördek’i telefonla arayarak iletişim kurmaya devam etmeleri nedeniyle, üç saldırganın “huzur ve sükûn bozma suçu”ndan yargılandığı davada ise saldırganlardan biri 5 ay hapis cezasına çarptırılmış, hapis cezası 3 bin liralık adli para cezasına çevrilmişti.

Kasım 2016’da Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, iki sanığı hırsızlık, tehdit, hakaret ve kişinin hürriyetini tahdit suçlarından 5 yıla kadar hapis cezasına ve adli para cezasına çarptırdı. Üçüncü saldırgan ise bu suçlara ek olarak nitelikli cinsel saldırı suçundan da cezalandırılarak 20 yıla kadar hapis cezası aldı.

Üç saldırgan da tutuklandı. Davanın görülmesine istinaf mahkemesinde devam ediliyor.

Bültene kayıt ol