AKP'de referandum sonuçlarından rahatsızlık had safhada

18.04.2017 - 14:04
Haberi paylaş

Hürriyet’in AKP'ye yakınlığıyla bilinen yazarı Abdülkadir Selvi, referandum sonucunun AKP içinde "buruk bir hava" yarattığını söyledi.

“AK Parti’de ne konuşuluyor?” başlıklı yazısına 16 Nisan akşamı referandum sonuçları gelmeye başladıkça AKP içinde ilk başlardaki coşkunun yerini “buruk bir havaya” bıraktığını aktararak başlayan Selvi, Başbakan Binali Yıldırım’ın balkon konuşmasından sonra MYK’da yaptığı toplantıyı şöyle yorumladı: “Toplantıya Başbakan Binali Yıldırım’ın, ‘Arkadaşlar burukluğa, moral bozukluğuna gerek yok’” sözleri damgasını vuruyor. Binali Yıldırım, ‘Arkadaşlar, karamsarlığa gerek yok. Neden? Çünkü biz kazandık’ diye sözlerini bitiriyor. Başbakan’ın konuşması etkili oluyor.”

Yıldırım, “İç tartışmalara odaklanmayalım” demiş

Selvi’nin aktardığına göre Başbakan moral verme amacıyla şunları söylemiş: “Bu bir seçim değil, referandum. Referandumda 1 oy bile fazla olsa kazanılmıştır. Yüzde 50 artı 1 oy hayır çıksaydı, onlar kazanmış olacaktı. Hayır yüzde 50 artı 1 alsa zafer kutlamaları yapardı şimdi. Biz yüzde 51’in üzerinde oy alarak kazandık, biz niye moral bozukluğu yaşayalım? Bütün dünya bizimle uğraştı. O nedenle alınan bu sonuç bir başarıdır. İç tartışmalara fazla odaklanmayalım.”

“Sonuçlardan ders çıkarılacak”

MYK’da özeleştiri yapıldığını belirten Selvi alınan kararları şu şekilde özetliyor: “Bu sonuçlardan bir ders çıkarılarak siyaset dilinde bir değişikliğe gidilecek. Ötekileştirici ve ayrıştırıcı bir dil yerine kucaklayıcı ve kapsayıcı bir dil kullanılacak. Kürt seçmenin desteğini iyi değerlendirilecek. Kürt oylarındaki 10 puanlık artış dikkate alınacak. İl başkanları ve belediye başkanlarıyla bir toplantı yapılacak, değerlendirmeleri alınarak onlara moral ve motivasyon sağlanacak.”

“Bahçeli’nin çıkışı referanduma zarar verdi”

Toplantıdan çıkan kararlardan birinin de büyük şehirlerdeki kaybın iyi değerlendirilmesi olduğunu söyleyen Selvi, ‘içerideki’ hissiyata ilişkin şunları yazdı: “Refah Partisi’nin iktidara yürüyüşü İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlıklarını kazanması ile başlamıştı. Erdoğan’ı Türk siyasetine kazandıran yine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı oldu. O nedenle AK Parti açısından İstanbul, Ankara ve Antalya’da çıkan sonuçlar önemli anlamlar taşıyor. İzmir’in duruşu belli olduğu için çıkan sonuç bir sürpriz olarak görülmüyor ama diğerleri için aynı şeyi söylemek mümkün değil.”

Selvi’nin aktardığına göre, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son 48 saat içinde yaptığı ‘eyalet’ çıkışının referanduma zarar verdiği belirtiliyor. MHP’nin referanduma katkısı da gündeme gelirken beklenen desteğin alınamadığının altı çizildiği ifade ediliyor.

“Anlamlı bir ‘Evet’ çıkmadı”

Selvi sözlerini AKP’nin bir kırılmanın eşiğinde olduğunu söyleyerek tamamladı: “AK Parti referandumda ‘anlamlı bir evet’ çıkarmak için çalışıyordu. Anlamlı bir evet çıkmadı ama sandıktan anlamlı mesajlar çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Kasım 2019’u unutmayın. Dün akşam bir işaret fişeği atıldı 2019’a’ dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajın alındığı işaretini verdi. AK Parti’deki gelişmeleri çok dikkatli bir şekilde izlemekte yarar var. Çünkü AK Parti bir kırılma anında.”

Bültene kayıt ol