Ankara Üniversitesi'nde Irak'ın işgali ve savaş karşıtı hareket tartışıldı

24.03.2017 - 18:36
Haberi paylaş

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nde bugün gerçekleştirilen açık derste, KHK ile ihraç edilen akademisyenlerden Can Irmak Özinanır, Irak işgali ve savaş karşıtı hareket üzerine konuştu.

Saat 13:30'da üst kantinde başlayan toplantıda, Özinanır, önce neoliberalizmin 1990'larda ekonominin yanısıra ideolojik ve kültürel düzeyde de mitler yarattığını, 1999'da Seattle'da ortaya çıkan antikapitalistlerin bu mitlere küresel olarak meydan okuduğunu, bu hareketin Irak savaşı ile kendini hızla savaş karşıtı harekete dönüştürdüğünü ve Türkiye'de bu hareketin somut bir kazanım elde ettiğini söyledi.

"Afganistan savaşı sırasında kurulan Savaşa Hayır Platformları Irak savaşına karşı muhalefetin ortaya çıkışında büyük rol oynadı" diyen Can Irmak Özinanır, şöyle konuştu:

"1 Aralık 2002'de İstanbul'da antikapitalist hareketin ruhunu taşıyan ilk kitlesel eylem gerçekleşti. Bu ruh birlik içinde çeşitliliği, neşeli bir eylem tarzını, farklı toplumsal hareketlerin yan yana gelişini içeriyordu.

Hızla yerel SAHP'lar oluştu. Savaş karşıtlığı popüler bir atmosfer yarattı. 1 Mart 2003'te bu tezkerenin kabulünü engelleyen 100 bin kişilik eyleme dönüştü.

Bu hareketin deneyimlerini bugün hatırlamak önemli. Sıradan insanların dünyayı değiştirebileceğini bu hareket gösterdi. Bugün de umutsuzluğa kapılmamak lazım. Kendimizi küresel bir hareketin parçası olarak görmeliyiz. Trump karşıtı gösteriler tüm dünyada umut verdi, kendimizi bu hareketin de parçası olarak görmeliyiz."

Bültene kayıt ol