Cemil Çiçek: “MHP'nin peşine takılmamız yanlıştı”

22.03.2017 - 13:00
Haberi paylaş

Başbakan Binali Yıldırım’ın, eski bakanlara verdiği kahvaltıda, AKP’nin son dönem politikaları ve Anayasa paketi tartışıldı. Bazı eski bakanlar referandum sürecinde AKP'nin MHP ile koalisyon halinde olmasının yanlış olduğunu söylerken, Ali Coşkun ise insanların AKP'ye yönelik güven sorunları yaşadığını söyledi. 

Başbakan Binali Yıldırım,  AK Partili eski bakanlarla buluştuğu kahvaltıda, referandum sürecine ilişkin değerlendirmelerini dinleyerek not aldı. Bazı eski bakanlar referandum sürecinde içeride ve dışarıda kullanılan üsluba dikkat çeken uyarılarda bulundular. Ahmet Davutoğlu, Abdullah Gül ve Egemen Bağış ise kahvaltıya katılmadılar. 30'dan fazla eski bakanın katıldığı toplantıda, 20'ye yakın bakan görüş aktardı.

Yıldırım, ‘Hayır’ çıkabileceği uyarısı yapan eski bakanlara, “Şu anda referandum güvenoylamasına dönüştü. ‘Evet’ çıkarsa hükümet güvenoyu almış, ‘Hayır’ çıkarsa almamış sayılacakmış gibi bir hava yayılıyor” dedi.

Referandum için saha görevi ricası

Yıldırım, “Bizde eski yeni yoktur, biz bir aileyiz, görev verilmesini bekleyemeyiz” diyerek eski bakanlarından davet beklemeden parti etkinliklerine katılmalarını, referandum sürecinde sahaya inmelerini istedi.

"MHP’nin peşine takılmamız yanlıştı"

Cemil Çiçek, toplantıdaki en uzun konuşmalardan birini yaptı ve sözlerini, “Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin düzenlemenin hem zamanlamasını hem de içeriğini yanlış buluyorum. Üstelik MHP’nin bu işin içinde olması ve gerçek niyetleri konusunda farklı değerlendirmeler yapılıyor; peşlerine takılmamız yanlıştı. Önceliğimiz ülkenin gerçek sorunları olmalıydı. Bununla zaman kaybediyoruz” diyerek bitirdi. 

Toplantıda yapılan bazı değerlendirmeler özetle şöyle:

"Ak Parti'de tepeden bakış ve ayar verme hali var"

Sait Yazıcıoğlu: Ben iyi bir gözlemciyimdir, referandum sürecinde İstanbul’da birçok insanla temasım oldu. Bana göre İstanbul’da ‘Hayır’lar önde. Partimizde son dönemlerde, bir tepeden bakış, bir ayar verme hali var. Bu tavır halkı bizden uzaklaştırıyor. Bir yandan içerde çatışma yaratılıyor, diğer yandan Avrupa’da yeni bir cephe açılıyor. İlk bakışta faydalı görünse de uzun vadede hem partiye hem ülkeye ciddi zararlar verir. Diplomatik bir dille, ilişkiler yürütülmeli.

"Güven sorunu yaşanıyor"

Ali Coşkun: "(...) Millette bir güven sorunu yaşanıyor. Alınan tüm tedbirlere karşı bekleme duygusu hâkim. 
(...)
Bizler partiye büyük emekler verdik. Tüm yasa ve anayasa çalışmalarımızı daha fazla demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve evrensel değerlerden yola çıkarak yaptık. Geçmişte, ortaya koyduğumuz anayasa metinleri, büyük tartışmalarla sonuca vardı, komisyonlar kuruldu, günlerce müzakere edildi. Şimdi Cumhurbaşkanlığı sistemi olarak ortaya konulan metnin içeriğinde ciddi sakıncalar var, yanlışlar var. Daha iyi bir metin hazırlanabilir ve halkın önüne getirilebilirdi. (...) "

Bültene kayıt ol