“Mutlaka kazanacağız”: Newroz pîroz be!

21.03.2017 - 11:57
Haberi paylaş

OHAL koşullarına rağmen Diyarbakır'da ve memleketin dört bir yanında Newroz çoşkuyla kutlandı. Diyarbakır'da Newroz kutlamaları şehrin dört bir yanından katılımlarla gerçekleşirken, İstanbul'da Newroz kutlamaya gelenler Kartal'da buluştu.

Diyarbakır'da günler süren Newroz hazırlıkları bugünkü coşkuyla birleşti. Diyarbakırlılar sabahın ilk ışıklarında Newroz alanına gittiler. Etkinlikte alan etrafına ve kentin tüm noktalarına bu yılın temel sloganı olan “Mutlaka Kazanacağız” afişleri asıldı. 

Önceki Newrozlarda belediye araçları alana sefer düzenlediği için yollar daha tenhaydı. Bu sene otobüs seferleri durdurulduğu için insanlar araçla gelebildikleri yere kadar gelip alana yürüyerek gelmek zorunda kaldı. Önceki yılların aksine alınan karar doğrultusunda seyyar satıcıların da alana alınmadığı görüldü. Satıcılar alana giriş noktalarında yerlerini aldı.

2013 ruhu ve barış vurgusu

Alanda Kürtçe ve Türkçe halaylar çekildi. HDP'li vekillerin alana gelmesiyle coşku daha da arttı. HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, 2017 Newroz’unun toplumsal yaraları sarma ve 2013 Newroz’unun ruhuna sahip çıkma Newroz’u olması çağrısında bulunmuştu.

İstanbul'da ise kutlanacak Newroz için üç ilçede yapılan başvuruya, Kartal Meydanı için izin çıktı. Newroz Tertip Komitesi’nin çağrısıyla İstanbullular Kartal Meydanı’na akın etti. Birçok sivil toplum kuruluşu ve yurttaş sabah erken saatlerinde Newroz alanına giriş yaptı.

Polis Newroz’a araçlarıyla gelen bütün araçlara trafik ceza kesti. Protokolden araçlarıyla gelen İstanbullulara seslenilerek “Arkadaşlar araçlarınızı çekin, 16 Nisan’da bunun da hesabını soracağız” denildi.

"Selahattin Demirtaş onurumuzdur"

Tutuklu HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın grup toplantısındaki yaptığı “HDP varoldukça, HDP’liler bu topraklarda var olduğu müddetçe sen başkan olmayacaksın, seni başkan yaptırmayacağız” konuşmasının dinletilmesi alanda büyük coşkuyla karşılandı. Alanda sık sık “Selahattin Demirtaş onurumuzdur” sloganları atıldı.

Program başlamadan tutuklu HDP milletvekilerine ve tutuklu siyasetçilere selam gönderildi. Sokağa çıkma yasaklarında hayatını kaybedenler adına bir dakikalık saygı duruşu yapılmasının ardından HDP Kartal ilçe eşbaşkanları ve Kobani’den gelen Muhammed konuştu. Alanda HDP’nin tutuklu eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın Newroz mesajı okundu.

Bu sene Newroz aralarında İzmir, Bingöl, Adıyaman, Mardin, Dersim, Elazığ, Bitlis gibi illerin de buluduğu 25 ilde eş zamanlı olarak kutlandı. 

Bültene kayıt ol