Ankara'da “KHK, referandum ve barış” konulu panel

27.02.2017 - 13:09
Haberi paylaş

Ankara'da Yaşam İçin Ses Ver İnisiyatifi tarafından düzenlenen panele Başkent Kadın Platformu'ndan Berrin Sönmez, Kafkas Üniversitesi'nden 686 no.lu KHK ile ihraç edilen N. Cihangir İslam ve Ankara Üniversitesi'nden yine aynı KHK ile ihraç edilen Can Irmak Özinanır konuşmacı olarak katıldı.

Berrin Sönmez, konuşmasında KHK'lar ile yapılan ihraçların yeni bir durum olmadığını, daha önce de benzer ihraçların defalarca yaşandığını, bunlardan kurtulmak için eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Sönmez, referandumda oylanacak olan anayasa değişikliği paketinin eski devlet aklının daha da perçinlenerek yeniden karşımıza çıkartıldığını, bu sayede darbe anayasasının meşrulaştırıldığını da belirtti.

Barış imzacıları olarak bilinen gruba ifade özgürlüğü temelinde destek veren bir metne imza koyduğu için ihraç edilen N. Cihangir İslam ise konuşmasında bütün bu yaşananların özgürlük meselesiyle ilgili olduğunu, ahlakın mevcut olması durumunda özgür tercih ve seçimlerin bulunduğunu, bu özgürlüğün bulunmaması durumunda, ahlaktan da söz edilemeyeceğini söyledi. İslam, ifade özgürlüğünün bütün özgürlüklerin temeli olduğunu belirterek, yöneticileri eleştirmenin bir hak ve özgürlük olduğu gibi, ahlaki bir sorumluluk olduğunu da belirtti.

Barış imzacısı olduğu gerekçesiyle Ankara Üniversitesi'nden ihraç edilen Can Irmak Özinanır, konuşmasına KHK ile ihraç edilen akademisyen Mehmet Fatih Traş'ı anarak başladı. Özinanır, 2016'dan bu yana barış imzacılarına yönelik nefretin adım adım örüldüğüne işaret ederek, cumhurbaşkanının nefret söylemlerinin ardından mafya babaları tarafından tehditler savrulduğunu, rektörlerin ve diğer üniversite yöneticilerinin olumsuz davranışlarına maruz kaldıklarını ifade ederek, ihraç edilen hocaların "medeni ölüme" terk edildiğini, bundan ötürü meydana gelen intiharların birer cinayet olduğunu belirtti. Özinanır, konuşmasında bütün bunların yaşanmaması için barış sürecinin ve çözümün önemini vurguladı.

Yaşam İçin Ses Ver İnisiyatifi, 2016 yılında savaş ortamının sona ermesi için müzakere masasının yeniden kurulması talebiyle kuruldu. Panelin tümünü YİSV İnisiyatifi Facebook sayfasından izleyebilirsiniz: https://www.facebook.com/yasamicinsesver/

Bültene kayıt ol